Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

Žiaci v Drienčanoch súťažia v prednese slovenských rozprávok

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Na súťaž nadviaže pietna spomienka, ktorá sa bude konať v piatok 23. októbra pri príležitosti 130. výročia úmrtia Pavla Dobšinského.

Drienčany 20. októbra (TASR) – Na 12. ročníku regionálnej a 10. ročníku celoslovenskej súťaže v prednese slovenských rozprávok pod názvom Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas, ktorá sa v dňoch 20. a 21. októbra koná v Drienčanoch (okr. Rimavská Sobota), sa zišlo 35 žiakov a študentov. Podľa slov Stanislavy Zvarovej z Gemersko-malohontského osvetového strediska, ktoré súťaž organizuje, je hlavným zámerom podujatia spopularizovať slovenskú rozprávku a Pavla Dobšinského.

„Chceme deti viesť k spoznávaniu našich rozprávok. Keďže v dnešnej dobe málo čítajú literatúru, snažíme sa ich aj týmto spôsobom k čítaniu motivovať. V rámci súťaže sa zároveň rozvíjajú ich zručnosti v prednese,“ vysvetlila Zvarová a dodala, že deťom chcú tiež umožniť spoznávať miesta, kde žil veľký slovenský rozprávkar a zberateľ ľudovej slovesnosti.

Súťaž má tri vekové kategórie a skladá sa z dvoch častí. „Dnes prebiehala naša regionálna súťaž a v stredu 21. októbra sa bude konať celoslovenské kolo. Trochu nás však mrzí, že žiaci zo škôl v rámci Banskobystrického kraja sa na tejto národnej súťaži veľmi nezúčastňujú a skôr sa nám hlásia deti zo vzdialenejších častí Slovenska,“ podotkla Zvarová.

„Prínosom pre našu dedinu je spojenie súťaže s Pavlom Dobšinským, ktorý u nás 24 rokov žil a pôsobil. Vďaka tomu sa Drienčany zviditeľňujú,“ uviedol starosta obce Peter Švoňava, ktorý podľa vlastného vyjadrenia vidí u pedagógov a detí veľký záujem, aby slovenská rozprávka nezanikla. „Keďže počas tohto ročníka sú v rámci súťaže až tri kategórie a viac súťažiacich ako spoluorganizátor sme pre nich museli vyčleniť ešte jednu miestnosť, aby sa všetko stihlo v stanovenom čase,“ konštatoval.

Sprievodnými podujatiami súťaže sú semináre so spisovateľmi Martou Hlušíkovou a Petrom Glockom, prezentácia obce Drienčany a výstava výtvarných prác žiakov Základnej školy P. Dobšinského v Rimavskej Sobote.

Na súťaž nadviaže pietna spomienka, ktorá sa bude konať v piatok 23. októbra pri príležitosti 130. výročia úmrtia Pavla Dobšinského. „Spomienková slávnosť sa začne v obci, pokračovať bude v miestnom kostole a vyvrcholí na cintoríne kladením vencov na jeho hrob,“ uzavrel starosta.