Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

V okrese Rimavská Sobota zaregistrovali 14 nových prípadov žltačky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Žltačka sa vyskytla v lokalite s nízkym sociálno-hygienickým štandardom.

Rimavská Sobota 15. júna (TASR) – Dovedna 14 nových prípadov ochorenia na vírusovú hepatitídu (žltačku) typu A zaznamenali zamestnanci rimavskosobotského regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v rámci okresu. Podľa slov hovorkyne krajského RÚVZ so sídlom v Banskej Bystrici Márie Tolnayovej sa žltačka vyskytla v lokalite s nízkym sociálno-hygienickým štandardom.

"Všetky prípady už boli laboratórne potvrdené. V rámci protiepidemických opatrení bola ľuďom, ktorí prišli do priameho kontaktu s potvrdenými prípadmi ochorenia, nariadená aktívna imunizácia," uviedla Tolnayová s tým, že uvedené opatrenia sa týkajú aj dvoch kolektívnych zariadení.

Pre jednoduchý prenos nákazy je chorým s vírusovou hepatitídou všetkých typov zákonom nariadená izolácia na infekčnom oddelení – karanténa. U členov spoločnej domácnosti, eventuálne u osôb vystavených nákaze, sa aplikujú takzvané karanténne opatrenia, ktoré pri vírusových hepatitídach spočívajú v opakovanom vyšetrení lekárom a odobraní krvi na jej testovanie.

Najdôležitejší preventívny význam proti šíreniu tejto nákazy má podľa zdravotníkov dodržiavanie zásad osobnej hygieny, teda umývanie rúk teplou vodou za použitia tekutého mydla. Pri umývaní je potrebné očistiť všetky časti dlane, prstov a palca s dôrazom na oblasť nechtov a medziprstové priestory. Na osušenie rúk je najvhodnejšie používať jednorazové papierové utierky. Ruky je nutné dôkladne umývať vždy po použití toalety a pred každým jedlom.