Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

Sťahovanie obyvateľov do nových bytov je otázkou niekoľkých dní

ilustračné foto Foto: TASR/Jana Vodnáková

Výstavbu bytov financovali z dotácie MDVRR a úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB).

Žarnovica 19. septembra (TASR) - Sťahovanie prvých obyvateľov do nových nájomných bytov v Žarnovici je už len otázka niekoľkých dní. Celkom 35 nových bytov odovzdal dnes do užívania štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR František Palko.

Výstavba bytov bola financovaná v kombinácii dotácie z MDVRR a úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB). "Podpora bytovej politiky je jednou z priorít tejto vlády, pretože zásadným spôsobom ovplyvňuje život našich občanov," uviedol v tejto súvislosti Palko. Na nové nájomné bytov poskytlo MDVRR dotáciu vo výške 666.330 eur a ŠFRB poskytol úver vo výške 869.060 eur.

Podľa primátora mesta Kamila Danka ide o pomerne veľkú dotáciu, vďaka čomu budú pre nájomníkov mesačné výmery veľmi prijateľné. "V priebehu budúceho týždňa budeme zazmluvňovať všetkých nájomníkov v tomto bytovom dome. Dúfam, že sa nič neskomplikuje a pokiaľ si zazmluvnia aj dodávateľov energií, mohli by už od začiatku októbra v bytoch bývať," podotkol Danko.

Nové byty pribudli v Žarnovici aj v roku 2009, spolu tak za ostatné roky ponúkla samospráva riešenie bytovej otázky pre 83 záujemcov. S výstavbou by podľa Danka mohlo mesto pokračovať aj v budúcnosti.

"Vzhľadom na to, že sa v meste mení charakter výroby a aj profesijné zameranie obyvateľov, keďže drevospracujúci priemysel tu už nie je nosným, ale prichádza skôr chemický a hutnícky priemysel, ktorý tu nebol nikdy vlastný, tak aj za takýmto pracovným uplatnením prichádzajú do mesta noví obyvatelia," zhodnotil Danko. S ďalšou výstavbou nájomných bytov počíta podľa jeho slov aj nový program hospodársko-sociálneho rozvoja mesta.