Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Výstavba obchvatu v Brezne, ktorý odľahčí centrum, je už realitou

Erb mesta Brezno Foto: Heraldický register

Stavať sa mal začať už v júni 2013, neskôr v septembri minulého roka, nakoniec stavbu naštartovali v týchto dňoch na tamojšom námestí poklepaním základného kameňa.

Brezno 31. marca (TASR) - Obyvatelia Brezna sa predsa len dočkajú obchvatu mesta. Stavať sa mal začať už v júni 2013, neskôr v septembri minulého roka, nakoniec stavbu naštartovali v týchto dňoch na tamojšom námestí poklepaním základného kameňa.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Slovenskej správy ciest (SSC) Zuzana Hromcová, južný obchvat Brezna odľahčí dopravu v centre mesta. "Navrhovaný obchvat bude riešený ako dvojpruhová obojsmerná komunikácia. Celková dĺžka projektovaného úseku je 2,542 km," informovala.

Úsek začína príjazdom od Banskej Bystrice a končí pri Baldovskom moste na výjazde v smere na Čierny Balog a Hriňovú. Obchvat postaví za takmer 20,90 milióna eur firma Alpine Slovakia, ktorú SSC vybrala vo verejnom obstarávaní spomedzi 15 uchádzačov. Lehota výstavby je podľa zmluvy o dielo 18 mesiacov.

Obchvat odľahčí dopravu najmä na centrálnom námestí M. R. Štefánika, ktoré je dnes križovatkou ciest na Banskú Bystricu, Hriňovú, Tisovec a Telgárt. Po dokončení prvej etapy už cez námestie nebudú prechádzať vozidlá v smere od Banskej Bystrice na Hriňovú a späť. Celkové odľahčenie centra Brezna prinesie až dokončenie druhej etapy obchvatu a jeho napojenie na cestu I/66 v smere na Telgárt. Táto etapa by sa mohla začať stavať v roku 2016.