Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Výstava v Lučenci prezentuje históriu miestnych sklární a ich výrobky

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Návštevníci Novohradského múzea a galérie (NMG) si môžu aktuálnu výstavu Variácie skla pozrieť do 27. mája.

Lučenec 11. apríla (TASR) – Históriu sklární na území Novohradu a Podpoľania a ich unikátne výrobky predstavuje návštevníkom Novohradského múzea a galérie (NMG) aktuálna výstava Variácie skla, ktorá je v jeho priestoroch sprístupnená do 27. mája. TASR o podujatí informoval Štefan Chrastina z NMG.

„V tomto regióne vzniklo v minulosti 17 sklární, čo bola najväčšia koncentrácia sklárskej výroby na Slovensku. Medzi výrobkami na výstave vyniká netradičný predmet - unikátna minca, takzvaná ‘veksľa‘, používaná ako náhradné platidlo v sklárňach Utekáč a Málinec,“ priblížil Chrastina s tým, že túto mincu sa NMG podarilo získať v roku 2017 vďaka finančnej podpore z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia.

„Milovníkov a zberateľov historického skla osloví tiež ďalší zaujímavý predmet, pochádzajúci z produkcie sklární v Dolnej Bzovej. Ide o svadobnú čašu Daniela Maróthyho zo zbierok Slovenského národného múzea v Martine – Etnografického múzea, ktorá sa vďaka výstave opäť dostala do regiónu, kde bola pred 170 rokmi vyrobená,“ dodal Chrastina.