Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Starostu Vyšného Skálnika dnes odsúdili aj v jeho neprítomnosti

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Funkcie je povinný sa vzdať až v prípade právoplatného rozsudku.

Vyšný Skálnik 11. septembra (TASR) - Peňažným trestom a zákazom šoférovať potrestal dnes Okresný súd v Rimavskej Sobote starostu obce Vyšný Skálnik Jána Durmisa.

Uznal ho vinným z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Ako TASR informovala hovorkyňa Krajského súdu v Banskej Bystrici Nina Spurná, rozsudok nie je právoplatný, pretože plynie lehota na odvolanie sa.

Starostu obce prichytili policajti ako šoféruje auto pod vplyvom alkoholu. Namerali mu 1,01 miligramu alkoholu na liter vzduchu, čo je v prepočte viac ako 2 promile alkoholu v krvi. Polícia vodiča obvinila a sudca okresného súdu ho v super rýchlom konaní odsúdil. Obvinený sa vzdal práva podať odpor. V zákonnej lehote tak spravila jeho manželka ako blízka osoba a rozsudok sa stal neprávoplatný. Starosta tak mohol zotrvať aj v úrade. Funkcie je povinný sa vzdať až v prípade právoplatného rozsudku. "Obvinenému dnes súd uložil peňažný trest vo výške 800 eur a zákaz viesť akékoľvek motorové vozidlo po dobu 30 mesiacov. Starosta na súd neprišiel, pojednávanie sa konalo v jeho neprítomnosti, on s tým ale súhlasil," povedala Spurná.

Okresný súd v Rimavskej Sobote dnes v tejto veci pojednával už tretíkrát. Prvé dve pojednávania boli odročené. V prvom prípade sa ospravedlnil obhajca, na druhom pojednávaní sa ospravedlnil zo zdravotných dôvodov obžalovaný.

Napriek tomu, že Jána Durmisa policajti prichytili 8. júna pod vplyvom alkoholu, už 17. júla šoféroval s platným vodičským preukazom. "Keďže bol rozsudok neprávoplatný, zákonné dôvody na zadržanie oprávnenia tak zanikli. V prípade právoplatného odsúdenia vodiča vyzveme, aby vodičský preukaz vrátil," povedala v júli hovorkyňa Krajského riaditeľstva Petra Kováčiková.

Podľa informácií TASR špecialisti na liečenie drogových závislostí z Odborného liečebného ústavu psychiatrického (OLÚP), n. o., Predná Hora organizujú aj túto jeseň prednášky na skvalitnenie spolupráce medzi špecialistami, policajtmi a praktickými lekármi pri vydávaní rozhodnutí o spôsobilosti pre vodičov jazdiacich pod vplyvom alkoholu a iných psychoaktívnych látok. Podľa primárky Centra pre liečbu drogových závislostí Márie Martinove mladšej špecialisti OLÚP ponúkli spoluprácu Prezídiu Policajného zboru pri vypracovaní návrhu na metodiku pri riešení problému vodičov pod vplyvom alkoholu. Metodika, ako aj právne úpravy sa prispôsobujú aktuálnym poznatkom z praxe. "Funguje to tak, že vodič pod vplyvom alkoholu musí navštíviť psychiatra. Ak je diagnostikovaný ako závislý, musí preukázať minimálne dvojročnú abstinenciu, aby mohol znovu získať vodičské oprávnenie. Pre vodičov bez diagnostikovanej závislosti sú určené stretnutia s dopravným psychológom, kde sa učia, prečo alkohol za volant nepatrí," vysvetlila primárka.

Podľa metodiky trvá diagnostika a prípadné pohovory s dopravným psychológom približne dva mesiace.