Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskej Bystrici začala rekonštrukcia Robotníckeho domu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jozef Ďurník

Robotnícky dom prejde rozsiahlou rekonštrukciou a modernizáciou, ktorú chce mesto zrealizovať do konca septembra tohto roka.

Banská Bystrica 17. mája (TASR) – V týchto dňoch sa v Banskej Bystrici začala dlho očakávaná rekonštrukcia významnej národnej kultúrnej pamiatky Robotnícky dom. Mesto na to získalo 2.180.866 eur z eurofondov. Tento kultúrny stánok svojpomocne postavili miestni robotníci v rokoch 1923 až 1924.

Ako informoval magistrát, Robotnícky dom prejde rozsiahlou rekonštrukciou a modernizáciou, ktorú chce zrealizovať do konca septembra tohto roka. Pôjde nielen o rekonštrukciu samotnej historickej pamiatky, ale aj o úpravu okolitého areálu. Projekt počíta so zateplením budovy, výmenou okien, novou fasádou i s vybudovaním nových moderných a bezbariérových priestorov. Pribudnúť majú nové priestory pre záujmovo-umeleckú činnosť všetkých vekových kategórií, moderné javisko, osvetlenie a ozvučenie objektu, čo umožní usporadúvať aj náročnejšie kultúrne a spoločenské podujatia na vysokej úrovni. Banskobystričania tak získajú plnohodnotný priestor na organizovanie prestížnych koncertov a veľkých kultúrnych podujatí.

Banskobystrickí mestskí poslanci ešte v marci tohto roka schválili prijatie úveru vo výške takmer 972.000 eur, ktorým mesto vykryje päťpercentné spolufinancovanie projektu a použije ho aj na odstránenie časového nesúladu medzi úhradou faktúr zhotoviteľovi a refundáciou týchto výdavkov z eurofondov.

Podrobnejšie informácie o rekonštrukcii Robotníckeho domu v Banskej Bystrici poskytne mesto v pondelok (18.5.) na tlačovej konferencii.