Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Na Koliesku ušili najväčšie slovenské gate a krpce

Už aj tradičný slovenský odev má svojich zástupcov v Slovenskej knihe rekordov. Na festivale Koliesko v Kokave nad Rimavicou sa tam dostali gate (gäty) a krpce v sobotu 2. augusta 2014. Na snímke najväčšie slovenské gate, ktoré vyrobila 71-ročná Kokavčanka Rozália Murínová. Majú dĺžku 154 centimetrov a obvod pása 182 cm. Pani Murínová ich ušila na šijacom stroji za jeden večer. Do gatí by sa podľa nej zmestili štyria chlapi. Foto: TASR/Jozef Poliak

Na festivale Koliesko v Kokave nad Rimavicou sa dostali gate (gäty) a krpce do Slovenskej knihy rekordov.

Kokava nad Rimavicou 3. augusta (TASR) - Už aj tradičný slovenský odev má svojich zástupcov v Slovenskej knihe rekordov. Na festivale Koliesko v Kokave nad Rimavicou sa tam dostali gate (gäty) a krpce.

Gate vyrobila 71-ročná Kokavčanka Rozália Murínová. Odev, ktorý naposledy denne nosili napríklad aj jej rodičia, majú dĺžku 154 centimetrov a obvod pása 182 cm.

Na snímke najväčšie slovenské krpce, ktoré ušil 59-ročný Ľubomír Medveď z Čierneho Balogu. Jeho krpce z hovädzej kože majú dĺžku 38 centimetrov.
Foto: TASR/Jozef Poliak


Ako povedala pre TASR, plátno, z ktorých sú "nohavice" ušité, tkala do potrebnej dĺžky viac ako rok. "Samotné gäty som ale ušila na šijacom stroji za jeden večer," priblížila.

Do gatí, ktoré ušila, by sa podľa nej zmestili štyria chlapi. "V Kokave ale žil ešte donedávna jeden statný chlap, ktorý by sa do nich zmestil aj celý," dodala z úsmevom.

Ďalším zápisom do Slovenskej knihy rekordov sa bude môcť pochváliť 59-ročný Ľubomír Medveď z Čierneho Balogu. Jeho krpce z hovädzej kože majú dĺžku 38 centimetrov. "Rovná sa to veľkosti 18 alebo 60," povedal TASR šéf Slovenskej knihy rekordov Igor Svítok.

Príprava kože na tieto krpce a samotné ich šitie trvalo pánovi Medveďovi asi jeden a pol dňa. "Ťažko by sme ale tu na Koliesku našli návštevníka s takouto nohou," podotkol.

Už aj tradičný slovenský odev má svojich zástupcov v Slovenskej knihe rekordov. Na festivale Koliesko v Kokave nad Rimavicou sa tam dostali gate (gäty) a krpce v sobotu 2. augusta 2014. Na snímke najväčšie slovenské gate, ktoré vyrobila 71-ročná Kokavčanka Rozália Murínová. Majú dĺžku 154 centimetrov a obvod pása 182 cm. Pani Murínová ich ušila na šijacom stroji za jeden večer. Do gatí by sa podľa nej zmestili štyria chlapi.
Foto: TASR/Jozef Poliak