Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Termálna voda v Sklených Tepliciach rozhádala obec a miestne kúpele

Konateľ Kúpeľov Sklené Teplice Ján Kamenický tvrdí, že obec termálnu vodu využíva nelegálne.

Sklené Teplice 18. februára (TASR) – Návštevníci kúpeľov v Sklených Tepliciach si túto zimu kúpanie pod holým nebom vo vonkajšom sedacom bazéne v areáli miestneho kúpaliska nevychutnajú. Bazén ostal kvôli sporom medzi obcou a miestnymi kúpeľmi pre verejnosť zatvorený. Za spormi je práve liečivá termálna voda, pre ktorú sú miestne kúpele vyhľadávané.

Kúpalisko, ktoré je obecné, býva v prevádzke najmä v lete. Počas zimných mesiacov však jeden bazén využívali kúpele pre svojich návštevníkov. Starosta obce Ľubomír Meliš tvrdí, že ho kúpeľom na prenájom ponúkli, no ponuku odmietli. Spory však podľa jeho slov majú dlhšiu históriu, začali kvôli daniam a pokračujú dodnes, pričom problémom je práve odber termálnej vody.

Konateľ Kúpeľov Sklené Teplice Ján Kamenický tvrdí, že obec termálnu vodu využíva nelegálne. „Nakoľko je teraz monitorovanie, dal som si urobiť prieskum a zistil som, že mám viac spotreby vody a viac platím, ako v kúpeľoch užívam,“ podotkol. Rozdiel tvorí podľa neho práve voda, ktorú využívala obec a neplatila za ňu. „Tak som upozornil starostu obce, že pokiaľ si to nevysporiada a nebude za vodu platiť, tak mu ju zastavím. No tak som potom vodu aj zastavil,“ skonštatoval.

Naopak starosta sa bráni, že ide o prepadovú vodu a má na jej využívanie súhlas aj z príslušných orgánov. „Je to prepadová voda, ktorá tiekla do potoka. Máme súhlas z ministerstva zdravotníctva, že táto voda sa odoberá. Je to voda, ktorá ide von a vôbec to nie je zvýšený odber,“ podotkol v tejto súvislosti Meliš. Túto vodu využívalo kúpalisko aj počas leta v roku 2013.

Kúpele ponúkali obci spoluprácu

„Ako kúpele sme ponúkali obci spoluprácu. Chceli sme kúpalisko zobrať do prenájmu a tak by sme ho v súlade so zákonom o prírodných liečivých vodách prevádzkovali a obci za nájom platili,“ uviedol Kamenický. Starosta Meliš však tvrdí, že obec nikdy takúto oficiálnu ponuku od kúpeľov nedostala. Naopak, ak by jej to bolo ponúknuté, obecné zastupiteľstvo by sa podľa jeho slov takouto požiadavkou zaoberalo.

Celá vec sa dostala až na políciu

Celá vec sa dostala až na políciu, keďže kúpele podali v tejto súvislosti na obec trestné oznámenie pre protizákonný odber termálnej vody. „Prijali sme v tejto veci trestné oznámenie, nakoľko sa nezistilo, že došlo k spáchaniu trestného činu, bolo trestné stíhanie odmietnuté,“ potvrdila krajská policajná hovorkyňa Petra Vašková.

Podľa starostu však spory medzi oboma stranami siahajú hlbšie do histórie. „Snahou liečebných termálnych kúpeľov bolo vždy dosiahnuť to, aby nemuseli platiť obci žiadne dane a získať do vlastníctva obecné kúpalisko, vzhľadom na jeho polohu, keďže je v strede areálu kúpeľov a je na ňom vrt s liečebnou termálnou vodou,“ myslí si Meliš.

Sporom o vode podľa jeho slov predchádzali spory o platení daní z ubytovania. Obec podľa jeho slov plánuje otvoriť kúpalisko aj tento rok. „Podnikáme kroky, aby sme mohli k tej vode sa dostať naspäť,“ dodal v tejto súvislosti.