Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Počet návštevníkov BBSK vlani stúpol, viac ich chodí aj z Ázie

Ilustračná snímka Foto: TASR/Branislav Račko

Najvyšší počet ubytovacích zariadení bol v okrese Banská Bystrica, ktorý sa na úhrne za kraj podieľal 25,2 %.

Banská Bystrica 5. augusta (TASR) – Cestovnému ruchu v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) sa vlani darilo. Počet návštevníkov medziročne vzrástol o 9,3 %, pričom ich nárast zaznamenalo všetkých 13 okresov kraja. Informovala o tom Eva Hajová z odboru informatiky, registrov, informačných služieb Štatistického úradu (ŠÚ) SR v Banskej Bystrici.

Podľa údajov ŠÚ SR ku koncu roka 2017 poskytovalo ubytovacie služby v kraji 516 zariadení - 423 hromadných, ako hotely, penzióny či turistické ubytovne a 93 prevádzkovateľov ponúkalo ubytovanie v súkromí. K dispozícii bolo 7706 izieb s 19.949 lôžkami. Zariadenia cestovného ruchu ubytovali 569.164 návštevníkov, z toho 16,5 % bolo zahraničných. Najviac ich do BBSK pricestovalo z Česka, Maďarska, Nemecka a Poľska. Podľa ŠÚ SR pozitívnou skutočnosťou je, že sa zvyšuje návštevnosť i z krajín Ázie a Ameriky.

"Priemerný počet prenocovaní na jedného návštevníka dosiahol tri noci. Priemerná cena za ubytovanie vrátane DPH bola 22,40 eura za lôžko a noc," konštatovala Hajová.

Najvyšší počet ubytovacích zariadení bol v okrese Banská Bystrica, ktorý sa na úhrne za kraj podieľal 25,2 %. Nasledujú okresy Brezno, kde sa nachádza 16,1 % z počtu zariadení v BBSK, Banská Štiavnica 9,7 %, Zvolen a Žiar nad Hronom zhodne 8,9 %.

Zariadenia v okrese Banská Bystrica ubytovali 118.454 osôb (20,8 % návštevníkov BBSK), v okresoch Zvolen 15,9 %, Brezno 14,7 %, Krupina 11,1 % a Žiar nad Hronom 10,5 % návštevníkov.

"V medziročnom porovnaní počet ubytovacích kapacít v kraji oproti roku 2016 stúpol o osem zariadení a celkový počet návštevníkov, ktorí ich využili, sa zvýšil o 48.269. Percentuálne ide o 9,3-percentný nárast návštevnosti a bol zaznamenaný u domácich i zahraničných návštevníkov," dodala Hajová s tým, že priemerná cena za ubytovanie sa oproti roku 2016 znížila zhruba o jedno euro.

Na celkovom počte ubytovacích zariadení v SR sa tie v BBSK podieľali takmer 15 % a počet návštevníkov, ktorých ubytovali, tvorilo 10,6 % z celkového počtu v rámci Slovenska. Priemerná cena za ubytovanie v kraji bola o viac než štyri eurá nižšia než je slovenský priemer.