Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Štúrovo výročie si zvolenské divadlo pripomenie premiérou hry

Na snímke hrob Ľudovíta Štúra v Modre, archívne foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

V premiére uvedie divadlo poeticko-dramatickú kompozíciu Juraja Sarvaša Orol tatranský.

Zvolen 31. marca (TASR) - Hold 200. výročiu narodenia jednej z najvýraznejších osobností slovenských dejín a kultúry, Ľudovíta Štúra, vzdá v piatok 10. apríla zvolenské Divadlo J. G. Tajovského (DJGT). V premiére uvedie poeticko-dramatickú kompozíciu Juraja Sarvaša Orol tatranský. Divadlo ňou pokračuje v línii uvádzania pôvodných dokumentárnych hier o osobnostiach, ktoré sú súčasťou dejín regiónu.

Prečo

Ako TASR informoval dramaturg inscenácie Ján Chalupka, jedným z východísk diela je fakt, že Ľudovít Velislav Štúr bol vyslancom za mesto Zvolen v Uhorskom sneme, kde bojoval za politické práva nášho národa a uznanie slovenského jazyka. Štruktúru hry tvoria vybrané zlomové okamihy v Štúrovom živote a zhudobnené básne štúrovcov. Tie sú známe z kníh alebo periodík – Slovenských národných novín a ich prílohy Orol tatranský, ktoré Štúr osobne redigoval.

Scenár

Scenár napísal znalec Štúrovho života a ctiteľ jeho diela Juraj Sarvaš, ktorý už svojským autorským a režijným rukopisom v roku 2003 pripravil pre DJGT kompozíciu o Ľ. Štúrovi Vyslanec zvolenský. Známy herec a pedagóg stvárňuje postavu jeho osobného lekára doktora Mayera. Ďalším protagonistom je Štúrov najbližší spolupracovník Jozef Miloslav Hurban a hrdinkou príbehu je i Mária Pospíšilová, ktorej venoval prvé milostné verše.

Príbeh

Mladého Štúra sa snažil získať na svoju stranu gróf Karol Zay na panstve v jeho rodnom Uhrovci s vidinou úspešnej politickej kariéry. S Adelou Ostrolúckou ho zasa spájala dlhodobá vzájomná náklonnosť a úcta. Súčasťou príbehu sú i jej rodičia – matka, grófka Alžbeta a otec Mikuláš, podžupan zvolenskej stolice. Okrem Štúrovho parlamentného oponenta L. Kossutha dejom hry nás sprevádza i alegorická postava Vesny.

Autorská inscenácia je určená študentom a všetkým záujemcom o významnú osobnosť slovenských dejín a európskej kultúry.

Účinkujú Marek Rozkoš, Daniel Výrostek, Juraj Sarvaš a.h., Dominika Výrostek Misárová, Štefan Šafárik, Michal Ďuriš, Svetlana Sarvašová, Mária Olejníková a.h. a poslucháči Fakulty dramatických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici Veronika Čepeová a Matej Kováčik.