Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Štiavnický oporný múr s keramickými reliéfmi v meste zrekonštruovali

Oporný múr s keramickými reliéfmi od sochára Vladimíra Oravca pred budovou radnice v Banskej Štiavnici v uplynulom období obnovili. Ešte tento rok by k už existujúcim reliéfom mal pribudnúť ďalší. Venovaný by mal byť zápisu mesta do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Tento rok si mesto pripomína 25. výročie tejto udalosti. Na snímke oporný múr s reliéfmi pred radnicou v Banskej Štiavnici 15. júla 2018. Foto: EASYFOTO TASR - Jana Vodnáková

Po uplynulej zime bol totiž múr vo veľmi zlom stave, čo sa prejavilo aj na reliéfoch.

Banská Štiavnica 15. júla (TASR) - Oporný múr s keramickými reliéfmi od sochára Vladimíra Oravca pred budovou radnice v Banskej Štiavnici v uplynulom období obnovili. Ešte tento rok by k už existujúcim reliéfom mal pribudnúť ďalší. Venovaný by mal byť zápisu mesta do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Tento rok si mesto pripomína 25. výročie tejto udalosti.

Primátorka Nadežda Babiaková priblížila, že oporný múr, ako aj samotné reliéfy nedávno obnovili. Po uplynulej zime bol totiž múr vo veľmi zlom stave, čo sa prejavilo aj na reliéfoch. Podľa zverejnených dokumentov zaplatilo mesto za sanačné práce a osekanie vrstiev betónu na opornom múre približne 10.000 eur. Reliéfy počas prác demontovali, očistili a v súčasnosti sú už opäť na pôvodnom mieste. Ich oprava stála 6300 eur.

Problémom oporného múru je navĺhanie, podľa primátorky sa o tom, ako ho odvodniť, radili s viacerými odborníkmi. "Chceme nájsť ešte hydrogeológa a potom sa budeme snažiť pohľadať nejaké riešenie," avizuje Babiaková.

Autorom reliéfov je súčasný miestny sochár Vladimír Oravec. Plastiky spodobujú legendu o vzniku Banskej Štiavnice, Máriu Teréziu, ktorá tu ustanovila slávnu Akadémiu a jej profesorov a ďalšie míľniky v dejinách mesta. Posledný reliéf pribudol na múre len vlani.