Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Banskobystrický kraj

Staronoví krajskí poslanci dúfajú v dobrú spoluprácu s novým vedením

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zo starého zloženia 49-členného Zastupiteľstva BBSK si svoje posty po voľbách do vyšších územných celkov obhájili iba traja krajskí poslanci z ôsmich, ktorí zastupujú obvod Banská Bystrica.

Banská Bystrica 6. novembra (TASR) – Hoci zasadnutie krajských poslancov Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v Banskej Bystrici ešte v starom zložení malo byť v pondelok už posledné, zídu sa ešte raz na mimoriadnom rokovaní. Dôvodom je nedoriešené určenie počtu tried prvého ročníka stredných škôl financovaných zo štátneho rozpočtu v územnej pôsobnosti BBSK pre prijímacie konanie na školský rok 2018/2019 a to v prípade školy v Banskej Bystrici a Rimavskej Sobote.

Zo starého zloženia 49-členného Zastupiteľstva BBSK si svoje posty po víkendových voľbách do vyšších územných celkov obhájili iba traja krajskí poslanci z ôsmich, ktorí zastupujú obvod Banská Bystrica. Je ním prvý banskobystrický viceprimátor Jakub Gajdošík, ktorý získal 8400 hlasov voličov, odborník na regionálny rozvoj a cestovný ruch Ľubomír Motyčka so ziskom 6693 hlasov a manažérka kultúry Štátnej vedeckej knižnice Ľubica Laššáková, ktorú vo voľbách krúžkovalo 6672 ľudí. Všetci Smer-SD.

"Mám až zimomriavky, keď si pomyslím, že 8400 ľudí v našom okrese zakrúžkovalo moje meno. Je to ako plný banskobystrický amfiteáter a mám predtým veľký rešpekt," reagoval pre TASR Gajdošík s tým, že všetkým ďakuje za podporu.

"Chcel som byť zvolený, veď som kandidoval, ale za oveľa dôležitejšiu úlohu som považoval, aby už nebol Kotleba a som rád, že sa tak stalo. Dúfam, že už konečne budem môcť pracovať na tom, čo ma zaujíma, a to regionálny rozvoj a cestovný ruch. Za posledné štyri roky to nebolo možné. Nepropagovali sa pamiatky, rozvoj služieb, nebola konkrétna práca, aby ľudia vedeli, čo urobiť a na čo by mohli dostať dotácie. Toto očakávam tak od nového vedenia, ako aj od seba," konštatoval pre TASR Motyčka. Ako dodal, na regionálnej úrovni nezáleží na tom, kto je z koalície a kto z opozície, "sú iba múdre a nemúdre rozhodnutia".

"Vážim si každý hlas a ďakujem. Je to pre mňa česť, ak za mňa voliči hlasovali a znova ma zvolili. Verím, že nové vedenie BBSK bude nápomocné kultúre a kultúrnym inštitúciám, ako aj alternatívnym formám umenia, narážam na Divadlo Štúdio tanca. Dúfam, že nebude musieť zasa obhajovať svoju existenciu, ako to zatiaľ muselo robiť vždy pri nástupe nového župana. S novým vedením očakávam dobrú spoluprácu," vyjadrila sa pre TASR Laššáková.

V novom uložení krajského parlamentu sa za obvod Banská Bystrica objaví aj neúspešný kandidát na šéfa kraja, nezávislý Igor Kašper, ktorý dostal vo voľbách 10.747 hlasov, syn zvoleného nového predsedu BBSK, nezávislý Ondrej Lunter (10.668 hlasov), poslankyňa Národnej rady (NR) SR a mestská poslankyňa, nezávislá Viera Dubačová (9543), druhý viceprimátor Martin Turčan (6905), ktorý kandidoval ako nezávislý a mal by sa aj dosluhujúci predseda BBSK, líder ĽS Naše Slovensko a poslanec NR SR Marian Kotleba (6737). Ten však v nedeľu (5.11.) nedal novinárom jasnú odpoveď na to, či sa skutočne ujme poslaneckého mandátu.