Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

Slovenská agentúra životného prostredia hľadá Dedinu roka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Ján Siman

Záštitu nad súťažou Dedina roka 2019 prevzal minister životného prostredia SR László Sólymos.

Banská Bystrica 11. marca (TASR) - Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) vyhlásila s partnermi jubilejný 10. ročník súťaže Dedina roka. Víťaz získa okrem titulu Dedina roka 2019 aj možnosť reprezentovať Slovensko v súťaži o Európsku cenu obnovy dediny.

"Cieľom súťaže je preveriť úspešnosť fungovania Programu obnovy dediny na Slovensku. Zároveň má povzbudiť obyvateľov k aktívnej účasti na rozvoji svojho domova, zdôrazniť tradície a rozmanitosť kultúry a krajiny vidieckych regiónov, priblížiť snahy obnovy slovenských dedín európskej úrovni a upevniť postavenie vidieka v politike a spoločnosti," informovala manažérka pre komunikáciu SAŽP Iveta Kureková.

Súťaž umožňuje zúčastneným obciam prezentovať celú škálu aktivít, ktoré sa na vidieku odohrávajú a upozorniť na to, že vidiecky priestor je podstatnou a nezanedbateľnou súčasťou územia Slovenska. Zúčastniť sa na nej môže každá slovenská obec bez štatútu mesta, ktorá dokáže prezentovať vynikajúce a príkladné aktivity a iniciatívy uskutočnené v procese obnovy dediny a v zmysle princípov udržateľného rozvoja vidieka. Uzávierka prihlášok je 30. apríla 2019.

Okrem titulu Dedina roka, 2. a 3. miesta môžu byť v súťaži udelené ocenenia podľa oblastí hodnotenia: Dedina ako partner, Dedina ako hospodár, Dedina ako maľovaná, Dedina ako klenotnica, Dedina ako pospolitosť, Dedina ako hostiteľ, Dedina ako záhrada. Národná hodnotiaca komisia súťaže Dedina roka 2019 môže zvážiť udelenie mimoriadneho ocenenia za pozoruhodné výsledky.

Záštitu nad súťažou Dedina roka 2019 prevzal minister životného prostredia SR László Sólymos. Generálnym partnerom je COOP Jednota Slovensko, spotrebné družstvo, ktoré poskytne oceneným obciam finančné prostriedky viazané na realizáciu projektov pre podporu rozvoja a obnovy obce.