Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Banskobystrický kraj

Unikátne dielo F.Skálu vznikalo priamo na stanici v Banskej Štiavnici

Na snímke vľavo autor František Skála, vpravo kurátorka výstavy Zuzana Bodnárová. Foto: TASR/Jozef Poliak

Cestujúci, ktorí v uplynulých dňoch využívali vlakové spoje z Banskej Štiavnice, mali tak príležitosť nakuknúť do procesu vzniku jedinečného diela.

Banská Štiavnica 15. mája (TASR) - Za speváckeho sprievodu samotného autora - popredného českého výtvarníka Františka Skálu, vyzdvihli v sobotu (14.5.) podvečer na železničnej stanici v Banskej Štiavnici štyria muži k stropu staničnej čakárne autorovo nadrozmerné plátno nazvané jednoducho 8x9 m. Na diele, ktoré vznikalo formou vrstvenia látky a nanášaním farebných, prevažne hnedých pigmentov, pracoval autor s pomocníkom celý jeden týždeň.

Tento rok šesťdesiatnik Skála sa v B. Štiavnici zúčastnil rezidencie na pozvanie výtvarníka Svätopluka Mikytu a teoretičky umenia Zuzany Bodnárovej, ktorí prevádzkujú štiavnickú stanicu a zároveň spoluvytvárajú tento výnimočný priestor tvorivej kultúry.

Ako uviedla Bodnárová, ak bola pre predošlých držiteľov rezidencie výzvou tvorivá plocha 54 štvorcových metrov (m2), tento rok sa posunuli nad tieto limity a pre Skálu pripravili plátno o rozmeroch 8x9 m (72 m2), ktoré kúpili až vo Viedni.

Proces tvorby vznikal priamo vo verejnom priestore čakárne. Cestujúci, ktorí v uplynulých dňoch využívali vlakové spoje z Banskej Štiavnice, mali tak príležitosť nakuknúť do procesu vzniku jedinečného diela.

"Podobné plátno som maľoval doposiaľ len raz. Vystavoval som ho pred rokmi v pražskom Rudolfíne. Bolo o niečo menšie a boli na ňom figúry a akési božské postavičky. Veľmi rád však mám prírodné vrstvenie, kde je základ už dopredu vytvorený. Tak som postupoval aj pri tomto plátne," povedal Skála TASR.

Dielo v mnohom pripomína známe Turínske plátno, do ktorého bolo údajne po smrti zabalené telo Ježiša Krista. Autor sám priznáva, že to bol námet, aj keď skôr ako samotný Ježiš ho viac zaujímali iné "záhadné" bytosti, ktoré skladaním a pigmentáciu plátna vznikali.

Za speváckeho sprievodu samotného autora - popredného českého výtvarníka Františka Skálu (na snímke), vyzdvihli v sobotu 14. mája 2016 podvečer na železničnej stanici v Banskej Štiavnici štyria muži k stropu staničnej čakárne autorovo nadrozmerné plátno nazvané jednoducho 8x9 m.
Foto: TASR/Jozef Poliak


Ako ďalej uviedla Bodnárová, Skála je živou legendou. Je to hyperaktívny, renesančný autor, sebaironizátor, ktorý z vecí nikým nepovšimnutých robí umelecké diela. Je autorom ilustrácií, grafík, priestorových objektov, architektúr, sôch a inštalácií, je performer, hudobník, zberač a recyklátor, člen divadla Sklep, zakladajúci člen skupiny Tvrdohlaví, člen tajnej skupiny B.K.S. (Bude Konec Světa) a člen hneď niekoľkých hudobných telies - Finský Barock, Tros Sketos a Malý taneční orchestr Universal Praha.

Činnosti v divadlách a hudobných skupinách sa umelec venuje doteraz, aj keď je to už podľa jeho slov len akási odľahčujúca činnosť. "Každopádne, keď to dlho nemám, tak mi to chýba," podotkol.

Aktuálne pracuje na objektoch a plastikách, ktoré majú tvoriť detské ihrisko v záhrade Anežského kláštora v Prahe a aktívne sa pripravuje na svoju veľkú výstavu vo Valdštejnskej jazdiarni Pražského hradu, ktorá bude vo februári 2017. A banskoštiavnické plátno bude, samozrejme, jej súčasťou.