Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Šéfovi kraja Lunterovi pomáha syn Ondrej, neberie za to žiadnu odmenu

Na archívnej snímke nový predseda BBSK Ján Lunter. Foto: TASR - Branislav Račko

Nový šéf Banskobystrického samosprávneho kraja, Ján Lunter, uviedol že jeho predstavou je mať dvoch podpredsedov, no je možné, že napokon budú traja.

Banská Bystrica 11. decembra (TASR) – Na Úrade Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa po nástupe nového šéfa kraja Jána Luntera vykonáva dôkladný personálny audit. Právnici preverujú, kto má aké zmluvy s úradom. Konštatoval to Lunter v pondelok na tlačovej besede v Banskej Bystrici. Uviedol tiež, že jeho predstavou je mať dvoch podpredsedov, no je možné, že napokon budú traja. Závisí to od dohody poslaneckých klubov v zastupiteľstve, ktoré sa kreujú.

"Nemám ešte jasnú, ucelenú predstavu. Uvidíme, s akými menami vyjdú kluby. Chcem vicežupanov, ktorí mi budú pomáhať," zdôraznil Lunter. Podľa neho jedným z nich by mohol byť primátor Hriňovej Stanislav Horník, ktorý má dlhoročné skúsenosti s prácou v zastupiteľstve.

"Jeho skúsenosti sú povzbudivé, viem s ním odkonzultovať každú situáciu, ktorá vzniká a v ktorej som sa ja ešte nenaučil 'plávať'," konštatoval predseda BBSK s tým, že chce využiť najmä potenciál ľudí z jeho volebného tímu, ktorí mu pomáhali a na ktorých sa môže spoľahnúť.

Šéfom jeho volebného tímu bol syn Ondrej Lunter, ktorého voliči BBSK zvolili za poslanca krajského zastupiteľstva. Jeho otec krátko po voľbách vyhlásil, že syna chce mať na úrade blízko seba.

"Je poslanec, má právo vstupovať do priestorov Úradu BBSK, ako každý iný poslanec, má právo, ako každý iný poslanec, participovať na riešeniach podľa dohody s predsedom BBSK. Toto využijeme. Zmluva mu nedáva právo nič podpisovať, nemá žiadne rozhodovacie právomoci a nedostáva žiadnu odmenu. Jeho pôsobnosť je daná tým, ako sa dohodneme a ako to bude nám vyhovovať," zdôraznil Lunter s tým, že jeho syn bol tvorcom programu "bez ktorého by sme neboli zvíťazili, ale možno aj áno, to sa nedá povedať".

Podľa nového predsedu BBSK zmeny v orgánoch Banskobystrickej regionálnej správy ciest (BBRSC), ktoré v pondelok odsúhlasili krajskí poslanci, nespôsobia žiadne ohrozenie zimnej údržby krajských ciest. Lunter si od výmeny sľubuje stabilizáciu situácie v podniku.

"Personálna výmena v orgánoch BBRSC je riešením na prechodné obdobie najbližšieho polroka. Následne obsadíme posty v predstavenstve výberovým konaním," dodal šéf BBSK.