Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

ŽSR sa podieľajú na organizácii cyklistických pretekov v R. Sobote

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Ak by však k meškaniu vlakov osobnej dopravy z dôvodu konania pretekov došlo, cestujúcich informujeme staničným rozhlasom a prostredníctvom personálu vlakov osobnej dopravy o dôvode zdržania.

Rimavská Sobota 30. apríla (TASR) - Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) participujú na organizácii cyklistických pretekov „Jarná cena mesta Rimavská Sobota“ a zabezpečujú plynulý prejazd pelotónu cez dve železničné priecestia. Prvý ročník pretekov sa uskutoční v nedeľu 3. mája.

Trasa vedie z Rimavskej Soboty smerom na Pavlovce, cez Dubovec, Šimonovce, Petrovce, Hajnáčku, Fiľakovo, Buzitku a Husinú späť do mesta. Ako informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková, vzhľadom na preventívno-bezpečnostné opatrenia by v žiadnom prípade nemalo dôjsť k porušeniu predpisov a vážnemu ohrozeniu bezpečnosti železničnej dopravy, ako aj samotných cyklistov, ku ktorému došlo nedávno počas cyklistických pretekov neďaleko Paríža.

"V súvislosti s tým, že pretekári budú križovať aj železničnú trať, požiadal organizátor cyklistických pretekov ŽSR o spoluprácu a skoordinovanie plynulého prejazdu pelotónu cez dve železničné priecestia," podotkla Pavliková.

ŽSR podľa jej slov prijmú opatrenia v železničnej doprave, tak aby cyklisti mohli kontinuálne prejsť cez železničné priecestia, konkrétne v miestach medzi nesamostatnou železničnou stanicou (NŽST) Rimavská Sobota - ŽST Jesenské, kde sa v železničnom kilometri (žkm) 8,942 (JIČ SP 1185) nachádza priecestie zabezpečené svetelnou signalizáciou bez závor, a priecestie v žkm 88,349 (JIČ SP 2228) medzi NŽST Hajnáčka – Výhybňa Urbánka, zabezpečené svetelnou signalizáciou so závorami. Vlaky cez priecestia môžu prechádzať maximálne rýchlosťou 80, resp. 70 km/h.

"Podľa časového harmonogramu pretekov sa nepredpokladá zdržanie osobných vlakov. Ak by však k meškaniu vlakov osobnej dopravy z dôvodu konania pretekov došlo, cestujúcich informujeme staničným rozhlasom a prostredníctvom personálu vlakov osobnej dopravy o dôvode zdržania," dodala hovorkyňa.