Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Rooseveltova nemocnica uľahčuje pacientom prípravu na operácie

Rooseveltova nemocnica, archívna snímka. Foto: bystricoviny

Pacient dostane leták v špecializovanej ambulancii v deň, keď mu je indikovaný zákrok.

Banská Bystrica 1. septembra (TASR) – Pacientom, ktorých čaká hospitalizácia, sa Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici rozhodla uľahčiť prípravu na príchod do ich zariadenia. V spolupráci s klinikami a oddeleniami pripravila sériu 23 letákov s podrobnými informáciami o predhospitalizačnej príprave a vyšetreniach, postupe v deň príchodu, ako aj pri prepustení. TASR o tom informovala hovorkyňa Rooseveltovej nemocnice Ružena Maťašeje.

"Pacient si v strese, ktorý prežíva po oznámení nutnosti operácie, nie vždy dokáže zapamätať všetky potrebné pokyny a inštrukcie. Veľa otázok mu vyvstane až po príchode domov, kde mu už nemá kto poradiť. Potom sa stane, že nadmerne zaťažuje sestry telefonátmi na ambulanciu alebo príde na výkon nepripravený, bez potrebných výsledkov či dokumentácie," priblížila Maťašeje.

Pacient dostane leták v špecializovanej ambulancii v deň, keď mu je indikovaný zákrok. Nájde v ňom informácie, kedy a aké predoperačné vyšetrenia má absolvovať, aké lieky musí vysadiť, čo si má priniesť do nemocnice, kam sa má dostaviť v deň hospitalizácie, informácie o podávaní stravy či návštevných hodinách. Letáky sú vyrobené na mieru pre každé lôžkové oddelenie, a teda obsahujú pokyny s ohľadom na špecifiká režimu jednotlivých oddelení či kliník.

"Dlhodobo sa snažíme profilovať ako propacientsky orientovaná nemocnica, preto skvalitňovanie služieb a zlepšovanie manažmentu pacienta patrí medzi naše priority. Veríme, že sa táto novinka stretne s pozitívnou odozvou a naplní náš cieľ, uľahčiť ľuďom náročné obdobie, akým je nutnosť hospitalizácie," zdôraznila generálna riaditeľka nemocnice Miriam Lapuníková.

Informačné letáky nájdu pacienti v elektronickej podobe na webovej stránke https://www.fnspfdr.sk/pacient/hospitalizacia/. V štádiu príprav sú ešte letáky pre pacientov internej, psychiatrickej kliniky a infekčného oddelenia.