Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Podozrenie na ďalší prípad prasacej chrípky v R. Sobote sa nepotvrdili

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) F.D.Roosevelta v Banskej Bystrici vo štvrtok 1. marca 2012 slávnostne otvorili nové zákrokové sály na novozriadenom oddelení robotickej chirurgie. Foto: TASR/Dušan Hein

Podľa slov Jany Skalovej, hlavnej epidemiologičky siete Svet zdravia, v čase zistenia vírusu prasacej chrípky prijala nemocnica všetky protiepidemické opatrenia, vrátane zákazu návštev v objekte.

Rimavská Sobota 9. marca (TASR) – Podozrenie na ďalší prípad prasacej chrípky v rimavskosobotskej nemocnici výsledky laboratórnych testov nepotvrdili. Ako TASR informoval Tomáš Kráľ, hovorca siete Svet zdravia, do ktorej patrí aj nemocnica v Rimavskej Sobote, dotyčný pacient má len chrípku typu A.

Pacient bol hospitalizovaný na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny. Výsledky laboratórnych testov však prítomnosť vírusu H1N1 nepreukázali. „U tohto pacienta sa nakoniec prasacia chrípka nepotvrdila, iba chrípka typu A. Momentálne je už stabilizovaný a umiestnený na internom oddelení,“ uviedol hovorca.

Jediným potvrdeným prípadom prasacej chrípky v rimavskosobotskej nemocnici tak zostáva 56-ročný pacient, ktorý bol hospitalizovaný od 12. februára. U neho bola potvrdená prítomnosť vírusu prasacej chrípky typu A (H1N1) a 24. februára zomrel na multiorgánové zlyhanie v dôsledku preukázaného ťažkého obojstranného zápalu pľúc spôsobeného týmto vírusom.

Podľa slov Jany Skalovej, hlavnej epidemiologičky siete Svet zdravia, v čase zistenia vírusu prasacej chrípky prijala nemocnica všetky protiepidemické opatrenia, vrátane zákazu návštev v celom objekte. Oddnes však už neplatí. „Všeobecný zákaz návštev vo Všeobecnej nemocnici Rimavská Sobota je od dnešného dňa (9.3.) zrušený,“ oznámil Kráľ.