Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Aspoň v Radvani sa dočkajú protihlukovej steny

Ilustračné foto Foto: TASR

NDS musí pred začatím realizácie protihlukových opatrení zabezpečiť projektovú prípravu protihlukovej steny.

Banská Bystrica 18. augusta (TASR) – Mestská časť Radvaň v Banskej Bystrici sa dočká protihlukovej steny. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) ju plánuje vybudovať a v týchto dňoch o tom informovala banskobystrický magistrát.

Primátor Banskej Bystrice Peter Gogola sa pred mesiacom obrátil listom na NDS so žiadosťou o prijatie opatrení s neúnosným zvýšením dopravného hluku v lokalitách rýchlostnej cesty R1 v úsekoch Belveder - Banská Bystrica a Kremnička - Rakytovce. Hoci odpoveď NDS nepoteší všetkých Banskobystričanov, tých, ktorí bývajú v Radvani a sú zasiahnutí hlukom najviac, určite áno.

"Oslovil som NDS, pretože si uvedomujem, že hluk z rýchlostnej cesty znižuje kvalitu života obyvateľov. Odpoveď nemôžeme považovať za pozitívnu správu pre všetkých Banskobystričanov, nakoľko NDS ma informovala, že na niektorých úsekoch sa v súčasnosti s vybudovaním protihlukových stien neuvažuje. Verím však, že táto správa poteší aspoň obyvateľov Radvane," reagoval primátor Peter Gogola.

"V januári tohto roka vypracovala spoločnosť NDS strategické hlukové mapy pre 284,5 kilometra diaľnic, rýchlostných ciest a ciest I. triedy, ktoré mali v predchádzajúcom roku viac ako 6.000.000 prejazdov vozidiel. Medzi nimi sa nachádzala aj R1 v úseku Banská Bystrica. V rámci Slovenska NDS eviduje 25 miest postihnutých nadmerným hlukom. Na základe kritérií, ktorými sú napríklad miera prekročenia prípustnej hlukovej záťaže, cenová efektívnosť na jedného obyvateľa a podobne, sa NDS rozhodla zahrnúť do zoznamu problémových lokalít územie Radvaň. Navrhované opatrenia budú pozostávať v obmedzenej rýchlosti na 60 km/h na úseku od premostenia ulice Zvolenská po napojenie cesty I/66 v smere do centra Banskej Bystrice. Inštalovaná bude aj protihluková stena v predpokladanej dĺžke 996 metrov," vysvetlila hovorkyňa primátora Martina Kanisová.

Podľa informácií, ktoré NDS poskytla primátorovi mesta v odpovedi na jeho žiadosť, bude protihluková stena vľavo od rýchlostnej cesty R1, ktorá sa začína premostením ulice Zvolenská a pokračuje smerom na sever pozdĺž rýchlostnej cesty. NDS musí pred začatím realizácie protihlukových opatrení zabezpečiť projektovú prípravu protihlukovej steny. Následne bude projekt zaradený do výstavby podľa naliehavosti hlukovej záťaže a s prihliadnutím na reálne finančné možnosti NDS.

Podľa magistrátu NDS tiež informovala, že v mestských častiach Kremnička, Rakytovce, viadukt pri Europe a v časti Belveder sa s vybudovaním protihlukovej steny neuvažuje.