Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

R.Sobota chce vyvážať odpad aj z ďalších obcí, prikúpi zberové vozidlo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP/Claude Paris

Zber a vývoz TKO z ďalších obcí je podľa neho výhodný aj z finančného hľadiska.

Rimavská Sobota 9. marca (TASR) - Mesto Rimavská Sobota od 1. júla 2012 zabezpečuje zber a vývoz tuhého komunálneho odpadu (TKO) samo prostredníctvom svojej rozpočtovej organizácie Technické služby mesta (TSM). Tie túto činnosť prebrali od spoločnosti Brantner Gemer, s. r. o., s ktorou mesto nepredĺžilo zmluvu. Podľa primátora Jozefa Šimka šlo o správny krok, vďaka ktorému sa v rozpočte podarilo ušetriť značné finančné prostriedky.

V súčasnosti TSM vyvážajú odpad okrem Rimavskej Soboty aj z dvoch neďalekých dedín. „Z Veľkého Blhu vyvážame už vyše roka, od 1. januára 2014, a od 1. januára tohto roku realizujeme vývoz aj z obce Ožďany. Chceme sa však zúčastniť súťaže o zber a vývoz TKO aj v ďalších obciach,“ prezradil Šimko. Ako ďalej uviedol, v blízkej dobe plánujú kúpu tretieho zberového vozidla, keďže vzhľadom na množstvo odpadu už doterajšie dve autá nepostačujú.

Primátor bol podľa vlastných slov za nákup prvých dvoch áut kritizovaný, ich ekonomický prínos však považuje za jednoznačný. „V období medzi júlom 2010 až júnom 2012, keď smeti vyvážala spoločnosť Brantner, predstavovali náklady na zber a vývoz TKO takmer 1,7 milióna eur. Avšak od júla 2012 do júna 2014, keď sme už vývoz zabezpečovali sami, poklesli na necelých 800.000 eur. Za dva roky tak tieto autá mestu ušetrili zhruba 900.000 eur a ušetrená suma neustále narastá,“ konštatoval Šimko. Ako dodal, ojazdené vozidlá kúpili v Nemecku za zhruba 20.000 eur, čo považuje za skutočne výhodnú cenu.

Zber a vývoz TKO z ďalších obcí je podľa neho výhodný aj z finančného hľadiska. „Vďaka tomu sa zvyšuje ziskovosť, a to napriek tomu, že predchádzajúce mestské zastupiteľstvo znížilo cenu za vývoz TKO zo 17 na 13 eur, hoci ja som navrhoval 15 eur,“ vysvetlil primátor. Ako ďalej spomenul, aj táto suma však stačí na to, aby mesto na svojom území nemuselo zber TKO dotovať z rozpočtu. „Navyše, z miest, ktoré sú veľkosťou porovnateľné s Rimavskou Sobotou, sme suverénne najlacnejší vďaka tomu, že vývoz robíme my sami,“ zakončil primátor.