Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Banskobystrický kraj

Nová Baňa pripravuje Prednáškové štvrtky so zaujímavými témami v múzeu

Baníctvo v silnej miere ovplyvnilo kultúru v regióne. Preto o ňom v múzeu budú vravieť. Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Prvá z cyklu Prednáškových štvrtkov v múzeu bude venovaná baníckemu fašiangovému poriadku.

Nová Baňa 24. augusta (TASR) - Pri príležitosti Dní európskeho kultúrneho dedičstva 2017 pripravilo Pohronské múzeum v Novej Bani pre milovníkov histórie sériu prednášok. Prvá z cyklu Prednáškových štvrtkov v múzeu bude venovaná baníckemu fašiangovému poriadku.

Mesto Nová Baňa má bohatú banícku históriu. Baníctvo usmerňovalo všetky oblasti života tunajších obyvateľov. Ovplyvňovalo hospodárstvo mesta, rozvoj remesiel a obchodu či zamestnanie obyvateľstva, vďaka čomu nezmazateľne vstúpilo do jeho kultúry.

"Zanechalo hlbokú stopu v ľudovom umení, piesňach či povestiach. Nad všetkým však kraľujú známe artikuly - jedinečné svojím prevedením a dochovaním. Pretože ak je niečo typické pre dejiny a kultúru tohto mesta, je to práve tradičný banícky fašiangový poriadok, na ktorý môžu byť tunajší obyvatelia právom hrdí," podotkla riaditeľka múzea Katarína Konečná.

Z tohto dôvodu ponúkne múzeum prednášku spojenú s prezentáciou, ktorá bližšie predstaví unikátne dochované banícke artikuly z roku 1676. Návštevníci sa dozvedia, ako v meste prebiehal tradičný banícky fašiang a čo tvorilo jeho hlavné rekvizity. Prostredníctvom dobových fotografií sa spoločne s múzejníkmi vžijú do atmosféry tohto výnimočného obdobia.

Prednáška sa uskutoční vo štvrtok 7. septembra o 16.30 h v priestoroch Pohronského múzea.