Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Počas Vianoc chystá polícia Týždeň bezpečnosti na cestách BBSK

Chce ňou v tomto sviatočnom období predchádzať dopravným nehodám a s nimi spojeným následkom na životoch, zdraví a majetku.

Banská Bystrica 17. decembra (TASR) – Polícia v Banskobystrickom kraji vyhlásila v období od 22. do 28. decembra akciu "Týždeň bezpečnosti na našich cestách". Chce ňou v tomto sviatočnom období predchádzať dopravným nehodám a s nimi spojeným následkom na životoch, zdraví a majetku. TASR o tom dnes informovala banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Petra Kováčiková.

Polícia sa akciou zameranou na bezpečnosť na cestách v Banskobystrickom kraji snaží preventívne pôsobiť na všetkých účastníkov cestnej premávky s jediným odkazom: Nepokazme si Vianoce, jazdime na cestách bezpečne.

"Počas tohto roka bolo pri dopravných nehodách v kraji usmrtených až 21 osôb. Denne sú na cestách ťažko alebo ľahko zranené osoby a v neposlednom rade aj spôsobené vysoké materiálne škody. Na všetkých, ktorí aj počas sviatkov vycestujú za príbuznými, budú dohliadať stovky policajtov. Naším cieľom bude to, aby každý z nich docestoval bezpečne. Mnohí z nás sa za príbuznými presúvajú cez celé Slovensko. K bezpečnej a plynulej jazde možno prispieť aj tým, že si vodič správne naplánuje cestu," konštatovala Kováčiková. Policajti zvýšia dohľad na cestách i počas piatka (26.12.), v deň tradičných štefanských zábav.

Nezodpovední vodiči, ktorí si sadnú za volant pod vplyvom alkoholu, okrem nehody riskujú pokutu či väzenie. "Policajti sa zamerajú najmä na kontrolu dodržiavania zákazu požívania alkoholu pred a počas jazdy. Budeme hlavne na miestach, kde je zvýšené riziko vzniku dopravných nehôd a kolízií. Pozornosť budeme venovať predovšetkým disciplíne a ohľaduplnosti účastníkov cestnej premávky, používaniu reflexných prvkov chodcami a cyklistami za zníženej viditeľnosti. Malo by byť v záujme každého vodiča, aby jazdil bezpečne a tak, aby neohrozil a neobmedzil seba i ostatných účastníkov cestnej premávky," dodala policajná hovorkyňa.

"Policajti z celého Banskobystrického kraja želajú všetkým pokojné sviatky v kruhu najbližších a v budúcom roku veľa šťastných kilometrov pri bezpečnej jazde bez nehôd,"
zavinšovala Kováčiková.