Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Banskobystrický kraj

Podstatná časť dreva z vojenských obvodov sa spracuje na Slovensku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podstatná časť dreva z vlaňajšej ťažby sa spracovala na Slovensku, export tvoril 13,65 %. S približne rovnakým podielom exportu sa počíta aj v tomto roku.

Pliešovce 24. októbra (TASR) - Celkom 325.425 kubických metrov (m3) dreva vyťažil vlani správca lesnej a poľnohospodárskej pôdy vo vojenských obvodoch a na územiach slúžiacich na zabezpečenie úloh obrany štátu Vojenských lesov a majetkov (VLM), š.p. Pliešovce. Takmer 175.000 m3 tvorilo ihličnaté drevo a viac ako 150.000 m3 bolo drevo listnatých stromov.

"Plán na tento rok hovorí o ťažbe 313.250 m3 dreva. Väčšinu bude opäť tvoriť drevo ihličnanov," uviedol pre TASR generálny riaditeľ VLM Ján Jurica. VLM v súčasnosti obhospodaruje 64.241 hektárov (ha) lesných pozemkov a 3030 ha poľnohospodárskych pozemkov.

Podstatná časť dreva z vlaňajšej ťažby sa spracovala na Slovensku, export tvoril 13,65 %. S približne rovnakým podielom exportu sa počíta aj v tomto roku.

VLM po zrušení VVP Javorina postupne vracia tamojšie pozemky reštituentom. Z pôvodných 19.365 ha boli do konca roku 2014 vrátené užívacie práva súkromným vlastníkom, spoločenstvám a samosprávam na pozemky o rozlohe 15.612 ha. "Na území bývalého vojenského obvodu Javorina od 1. apríla 2015 prebieha zjednodušený ROEP a do jeho ukončenia sú reštitúcie pozastavené," pripomenul Jurica.

Prioritou pre VLM je podľa riaditeľa hospodárenie v rámci trvalo udržateľného rozvoja, či už v lesnej výrobe, alebo poľnohospodárskej. Podnik rovnako kladie dôraz na inovatívne postupy v rámci ťažbovo dopravných technológií. "Nedávno sme pripravili a podali žiadosť o nenávratný finančný príspevok v rámci protipovodňovej ochrany Levočských vrchov. Aktuálne pracujeme na ďalších dvoch projektoch," doplnil.

Aktuálne podnik zamestnáva 323 ľudí v hlavnom pracovnom pomere a 32 ľudí na nepravidelné dohody. Väčšina činností je však vykonávaná dodávateľsky.