Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Pamätník v Badíne patrí medzi menej známejšie

Pohľad na Pamätník 2. československej paradesantnej brigády, ktorý sa nachádza v katastrálnom území obce Badín. Foto: TASR/Branislav Račko

Z príjazdovej cesty je dnes chránený rampou, no aj napriek tomu si tam často nachádzajú cestu vandali.

Badín 16. mája (TASR) – Medzi menej známe slovenské pamätníky viažuce sa k druhej svetovej vojne patrí Pamätník 2. československej paradesantnej brigády, ktorý sa týči na kopci pri obci Badín. Bol postavený v roku 1975 na počesť padlých vojakov.

Ako približuje Slovenský zväz protifašistických bojovníkov, 2. československá paradesantná brigáda v ZSSR patrila medzi vojenské a partizánske jednotky, ktoré sa významným spôsobom podieľali v boji proti fašisticko-hitlerovskému Nemecku počas druhej svetovej vojny. Brigáda bola československá exilová vojenská jednotka v bývalom Sovietskom zväze a väčšinu jej mužstva tvorili príslušníci 1. slovenskej pešej divízie. Zúčastnila sa na Karpatsko-duklianskej operácii aj SNP.



Pamätník je postavený na betónovej platni a symbolizuje maketu zadnej časti pikujúceho lietadla. Pripomína blízkosť letiska Tri Duby, ktoré počas SNP zohralo významnú úlohu. Výjavy na tabuliach pamätníka predstavujú osudy ľudí počas vojny. Z príjazdovej cesty je dnes chránený rampou, no aj napriek tomu si tam často nachádzajú cestu vandali. Badínčania ho pravidelne čistia a chodia si tam pripomínať, komu vďačíme za slobodu.