Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Ostrá Lúka opäť vyhlásila súťaž na predaj kaštieľa, cenu znížila

Známy kaštieľ v Ostrej Lúke v okrese Zvolen, ktorý kedysi kvôli svojej priateľke Adele Ostrolúckej navštevoval aj Ľudovít Štúr, chcú od obce kúpiť jeho noví šestinoví spolumajitelia. Foto: TASR/Jozef Poliak

Podľa starostu Juraja Jeloka obec začala vlani svoj väčšinový podiel ponúkať za cenu znaleckého posudku, čo bolo 336.000 eur. Do uzávierky na podávanie ponúk sa ale nikto neprihlásil.

Ostrá Lúka 13. augusta (TASR) - Kaštieľ v Ostrej Lúke v okrese Zvolen, ktorý kedysi kvôli svojej priateľke Adele Ostrolúckej navštevoval aj Ľudovít Štúr, sa obec opäť pokúša predať. Svoj päťšestinový podiel ponúka najnovšie už v štvrtom kole za 250.000 eur.

Podľa starostu Juraja Jeloka obec začala vlani svoj väčšinový podiel ponúkať za cenu znaleckého posudku, čo bolo 336.000 eur. Do uzávierky na podávanie ponúk sa ale nikto neprihlásil. Ani ďalšie dve ponukové kolá so zníženou cenou nepriniesli očakávaný výsledok. "Preto teraz poslanci zasadli a opäť znížili cenu," uviedol pre TASR.

O kúpu podielu prejavili už predvlani záujem jeho noví šestinoví spolumajitelia. Podľa Jeloka cena určená znalcom sa im ale nepozdávala a tak zrejme čakajú na jej zníženie.

Obec odkúpila podiel na kaštieli od štátu v roku 2012. Nezískala však zdroje na jeho obnovu, keďže nezískala súhlas vtedajších spolumajiteľov a tak po lehote piatich rokov, pokiaľ nemohla s majetkom hýbať, sa ho rozhodla predať.

Kaštieľ zo 17. storočia je už dlhší čas v zlom technickom stave. Zateká do jednej jeho časti a obec robí aspoň základné opatrenia, aby sa stav rapídne nezhoršil. "Pomocnú ruku nám v tomto smere podali aj noví spolumajitelia," pripomenul starosta. Predaj kaštieľa so záväzkom jeho následnej obnovy a vhodného využitia by ale pre obec mohol byť v konečnom dôsledku výhrou. "Chceli by sme potom dosiahnuť, aby tam bola umiestnená aspoň pamätná izba Adely Ostrolúckej," podotkol starosta.

V kaštieli sídlil niekoľko desaťročí, až do roku 2005, okresný archív. Objekt bol však už v tom čase poškodený, porušená bola najmä jeho strecha. Archív preto v tom istom roku presťahovali do zrekonštruovaných priestorov bývalej práčovne na sídlisku Podborová vo Zvolene. Kaštieľ, ktorý je kultúrnou pamiatkou, je odvtedy prázdny.

Objekt dal postaviť v roku 1636 Melichar Ostrolúcky. Po roku 1813 pripadol Mikulášovi Ostrolúckemu. Jeho dcéra Adela bola priateľkou Ľudovíta Štúra. Ich vzťah opisuje spisovateľ Ľudo Zúbek vo svojej knihe Jar Adely Ostrolúckej. V obci sa nachádza rodinná hrobka Ostrolúckych, kde je pochovaná aj Adela.