Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Obnovu Rubigallovho domu v Banskej Štiavnici dokončia z dotácie

Na archívnej snímke objekt Rubigallu. Banská Štiavnica 1. júna 2017. Foto: TASR – Jana Vodnáková

Bývalý meštiansky dom je národnou kultúrnou pamiatkou. Až do začatia rekonštrukcie v roku 2009 bola sídlom oddelenia mestskej kultúry, cestovného ruchu a športu Mestského úradu v Banskej Štiavnici.

Banská Štiavnica 12. júla (TASR) - Obnovu Rubigallovho domu na Námestí sv. Trojice v Banskej Štiavnici čoskoro zavŕšia. Mesto získalo dotáciu z ministerstva kultúry vo výške 80.000 eur. "Peniaze použijeme na dokončenie fasády a bočnej uličky. Chceli by sme ukončiť Rubigall ako celok," priblížila primátorka Nadežda Babiaková.

Podľa primátorky už samospráva našla aj dodávateľa prác. "Musíme sa dohodnúť s dodávateľom, či sa mu to podarí urobiť ešte pred Salamandrom alebo potom hneď po ňom," dodala. Objekt tak bude kompletne obnovený, jedinou nedoriešenou vecou podľa pôvodného projektu obnovy ostáva výťah. Na jeho realizáciu zatiaľ samospráva nenašla zdroje.

"Chceme to riešiť žiadosťou na ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, keďže je tam aj knižnica a v podkroví budujeme čitáreň tak, aby mali možnosť navštíviť ju aj pohybovo hendikepovaní či starší ľudia," dodala Babiaková.

V Rubigallovom dome sídli po jeho rekonštrukcii klientske centrum mestského úradu, matričný úrad, mestská knižnica a v jeho podkroví aktuálne vďaka prostriedkom z Fondu na podporu umenia robia študovňu, ktorá bude flexibilne použiteľná aj pre organizáciu podujatí s kapacitou 80 až 100 osôb.

Bývalý meštiansky dom je národnou kultúrnou pamiatkou. Budova až do začatia rekonštrukcie v septembri 2009 bola sídlom oddelenia mestskej kultúry, cestovného ruchu a športu Mestského úradu v Banskej Štiavnici. V budove bola tiež umiestnená mestská knižnica a priestory pre výstavy, zasadnutia, školenia.