Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Noc v múzeu môžu Banskobystričania zažiť na 11 miestach

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Program bude najmä v Múzeu SNP, Štátnej vedeckej knižnici a Stredoslovenskom múzeu.

Banská Bystrica 16. mája (TASR) - Až 11 miest budú môcť dnes navštíviť v Banskej Bystrici ľudia so záujmom o históriu a umenie. Zaujímavé prehliadky pod rúchom magickej Noci v múzeu budú nielen v stálych expozíciách, ale napríklad aj v Hodinovej veži na Námestí SNP či na katolíckom i evanjelickom cintoríne.

Zaujímavý program však bude najmä v expozíciách Stredoslovenského múzea, Múzea SNP, Stredoslovenskej galérie, Štátnej vedeckej knižnice a Literárneho a hudobného múzea.

Stredoslovenské múzeum ponúka napríklad od 18. h atraktívnu ukážku tavenia medi. Od 18. h do 24. h to budú komentované prehliadky expozícií v Matejovom a v Thurzovom dome.

Literárne a hudobné múzeum pripravilo od 21. h netradičnú nočnú prehliadku evanjelického a katolíckeho cintorína v starom meste. Galéria v podkroví Štátnej vedeckej knižnice zase pozýva na výstavu koláží z dobových fotografií Banskej Bystrice.

Stredoslovenská galéria na Dolnej ulici č.8 otvorila svoje brány už o 16. h. Uskutoční sa tu tvorivá dielňa pre verejnosť, inšpirovaná dielom výtvarníka a tvorcu komiksov Jozefa Gertliho "Danglára". V Preatóriu bude zase fotodielňa pre verejnosť.

Nevšedný zážitok ponúka aj Múzeum SNP. Vo vozňoch pancierového vlaku sa budú premietať filmy z ich činnosti a na záver návštevníci uvidia aj film o živote protifašistickej odbojárky Chavivy Reickovej Návrat do horiaceho domu.