Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Nehoda sanitky je znova na súde, vodičku už trikrát oslobodili

Na sídlisku Sásová v Banskej Bystrici sa čelne 14. októbra 2010 zrazili autobus, sanitka a osobné auto. TASR informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici Bibiána Bendíková. Na snímke havarovaná sanitka s autobusom. Foto: TASR/Jozef ďurník

Na Okresnom súde v Banskej Bystrici dnes začalo nové hlavné pojednávanie s vodičkou Janou D. z tragickej zrážky sanitky, auta a autobusu, ku ktorej došlo večer 14. októbra 2010 v Banskej Bystrici.

Banská Bystrica 18. septembra (TASR) – Tragickú zrážku sanitky, auta a autobusu, ku ktorej došlo večer 14. októbra 2010 v Banskej Bystrici na sídlisku Sásová, dnes opäť začal prejednávať banskobystrický Okresný súd. Pri nehode zahynul uznávaný záchranár, lekár Andrej Faglic a neskôr v nemocnici aj vodič sanitky Jozef Šárik.

Na Okresnom súde v Banskej Bystrici dnes začalo nové hlavné pojednávanie s vodičkou Janou D., ktorú obžaloba viní z toho, že nehodu spôsobila. Ten istý súd ju však už predtým trikrát spod obžaloby oslobodil. Celý proces začína nanovo, súd bude znova vypočúvať obžalovanú, svedkov nehody i poškodených.

Vodička osobného vozidla Citroën Jana D. prichádzala pomaly na križovatku z vedľajšej cesty. Po hlavnej ceste v tom čase uháňala sanitka s majákmi k pacientovi v bezvedomí. Citroën nedal prednosť záchranárskemu vozidlu a vošiel mu do jazdnej dráhy. Došlo k zrážke auta a sanitky, tá sa napokon ešte čelne zrazila s oprotiidúcim autobusom.

Vodička na súde svoju vinu vždy odmietala, tvrdila, že sanitku, ktorej mali blikať majáky, vôbec nevidela prichádzať a nepočula ani sirénu. K tejto kauze súd uskutočnil aj vyšetrovací pokus, ktorý mal pomôcť odstrániť rozpory dôležité pre uznanie viny alebo neviny obžalovanej.

Napokon ju okresný súd spod obžaloby oslobodil, a to už tri razy, po prvýkrát v roku 2011 a naposledy začiatkom roka 2014. Odvolací krajský súd zakaždým zrušil oslobodzujúci rozsudok a kauzu vrátil späť na doplnenie dokazovania, respektíve preto, že sa okresný súd dôsledne nevysporiadal s predchádzajúcimi rozhodnutiami týkajúcimi sa vrátenia veci na nové konanie a tiež preto, že sa nevysporiadal s právnym názorom odvolacieho súdu. Nariadil tiež, aby prípad rozhodol iný sudca.

Len čo sa obhajca vodičky Rastislav Urbáni dozvedel, že vec odňali zákonnému sudcovi, podal sťažnosť na Ústavný súd SR.

"Podal som aj návrh na odňatie a prikázanie veci inému súdu vzhľadom na rozhodnutie Krajského súdu v Banskej Bystrici, ktoré nepovažujem za zákonné. Myslím si, že postup, akým došlo k výmene sudcu, ktorému táto vec bola pridelená, je nezákonný. V tejto súvislosti som vzniesol námietku zaujatosti všetkých sudcov okresného súdu na trestnom úseku a všetkých členov trestných senátov na Krajskom súde v Banskej Bystrici," reagoval dnes Urbáni.