Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Narodenie Krista ohlásili v M. D. Lúke spevom na kostolnej veži

Takmer zabudnutú tradíciu spievania v kostolnej veži oživili o polnoci v obci Muránska Dlhá Lúka v okrese Revúca. Foto: TASR/Ján Siman

Na najvrchnejšie podlažie kostolnej veže priamo pod zvony vyliezlo v noci 11 členov miestneho speváckeho evanjelického zboru aj s harmonikárom.

Muránska Dlhá Lúka 25. decembra (TASR) - Takmer zabudnutú tradíciu spievania v kostolnej veži oživili o polnoci v obci Muránska Dlhá Lúka v okrese Revúca. Ako pre TASR povedal miestny evanjelický farár Dušan Hrivnák, v minulosti takto oznamovali narodenie Krista mladí ľudia. Dnes po strmých schodoch veže liezli seniori.

Na najvrchnejšie podlažie kostolnej veže priamo pod zvony vyliezlo v noci 11 členov miestneho speváckeho evanjelického zboru aj s harmonikárom. Bez ozvučovacej techniky len s využitím prirodzených vlastností šírenia zvuku zaspievali tri vianočné piesne. "V tejto obci niekedy mladí ľudia pravidelne chodili spievať na chválu a slávu Pána Boha koledy a takto prejavovali radosť z narodenia Krista. My sme sa pokúsili túto tradíciu oživiť," vysvetlil Hrivnák.

Po strmých drevených schodoch nevyliezli všetci členovia speváckeho zboru. Niektorým to nedovolil rešpekt z výšky, iným v tom zabránili zdravotné problémy. S pomocou francúzskej barle však výstup zvládla aj vedúca zboru. "Mala som rešpekt, ale dalo sa to. Navyše sa mi páči tá myšlienka, takže som sa nebála," povedala Emília Ďurejová.