Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Na Zvolenskom zámku odkryjú tajomstvá forenzného svetla

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Vo Zvolene je dnes Noc múzeí a galérií, počas ktorej čaká obyvateľov pestrý program.

Zvolen 16. mája (TASR) - Dnešnú Noc múzeí a galérií môžu obyvatelia Zvolena stráviť hneď v dvoch zbierkotvorných zariadeniach. Pestrý program pre verejnosť pripravili pracovníci Slovenskej národnej galérie (SNG) na Zvolenskom zámku i zamestnanci Lesníckeho a drevárskeho múzea (LDM).

Expozície na zámku budú pre návštevníkov otvorené od 10. do 23. h. Hlavný program sa začne o 15.30 h. Otvorí ho predstavenie pre rodiny s deťmi Psíček a Mačička v podaní zvolenského Divadla Zelienka. Nasledovať bude workshop pre deti Ako Psíček a Mačička navštívili galériu.

Od 17. h sa návštevníci môžu zapojiť do živého vysielania najstaršieho internátneho rozhlasového štúdia INRO Zvolen. INRO sa dá zároveň naladiť na www.inro.sk.

V Stĺpovej sieni otvoria novú výstavu Gotické a barokové sochárstvo na Zvolenskom zámku; intervencia skulptúry 20. storočia. Úvodný výklad kurátorky Kataríny Chmelinovej bude v rámci predstavenej kolekcie koncentrovaný na problematiku mimoriadne rozvinutého barokového rezbárstva.

Na pozadí menšej kolekcie sôch 14. až 16. storočia v depozitári bude kurátor zbierky gotického umenia Dušan Buran od 19. h prezentovať štýlové princípy a funkcie stredovekej plastiky. Pri tejto príležitosti predstaví tiež profil najbohatšej verejnej zbierky gotického umenia na Slovensku.

Reštaurátorskému zásahu predchádza výskum, pri ktorom sa práca reštaurátora neraz podobá na prácu kriminalistu. Nasledujúci výklad Miroslava Slúku predstaví použitie jednotlivých častí bieleho farebného spektra pri reštaurátorskom výskume. Na vybraných dielach z expozícií galérie ukáže, ako sa pomocou forenzných svetiel dajú "vypátrať" predošlé reštaurátorské zásahy a premaľby, ako i detaily, ktoré sú voľným okom neviditeľné.

V ponuke je tiež tanečná improvizácia Denisy Benčaťovej a žiakov tanečného odboru ZUŠ Očová Shadows in Movement a podujatie zavŕši o 22. h svetelný workshop Posvieťme si na umenie.

Zvolenský zámok je v súčasnosti najbohatšou obrazárňou na Slovensku. Záujemcovia tu môžu vidieť významnú kolekciu starého umenia od 14. do 19. storočia zo zbierok SNG: gotické polychrómované skulptúry a tabuľové maľby, transfery nástenných malieb z 15. storočia, kolekcie ikonomaľby a kolekciu starého európskeho maliarstva 15. – 18. storočia.

Program Noci v múzeu sa začne o 15.30 h aj vo zvolenskom LDM. Na začiatok to bude program o domácich a lesných zvieratách s hrami a súťažami pre deti. Pre nich je určené aj predstavenie bábkového divadla bratislavskej Bibiany Ako sa z divých zvierat stali domáce. Od 16.15 h hostia uvidia vystúpenie sokoliarov zo Štiavnických Baní a neskôr aj ukážky hipoterapie a jazdy na koni.

Od 19.30 h budú rozprávať o vzťahu prírody a kultúry redaktor relácie Halali Alojz Kaššák a spisovateľ Juraj Červenák. Od 21. h bude hudobným hosťom Noci v múzeu speváčka Katarína Koščová. V tom čase až do 23. h bude už naplno "bežať" nočná prehliadka múzea v osvetlení sviec a historických lámp.