Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Na železničnej stanici v Čiernom Balogu opäť otvorili reštauráciu

Ilustračná snímka Foto: TASR/ Tomáš Halász

Zariadenie chcú prevádzkovať celoročne, nielen počas turistickej sezóny.

Čierny Balog 1. apríla (TASR) – Po štyroch rokoch otvorili v nedeľu reštauráciu Lampáreň na železničnej stanici v Čiernom Balogu v okrese Brezno, ktorá je súčasťou Čiernohronskej železnice (ČHŽ). Ako TASR informoval jej riaditeľ Aleš Bílek, zrenovovanú reštauráciu prevádzkujú vo vlastnej réžii a v jej budove majú i kancelárie.

„Reštaurácia je zameraná hlavne na klasické jedlá československej kuchyne. Nechceme z nej urobiť žiadnu pizzeriu, ani nič podobné. Máme výborného šéfkuchára, ktorý pre nás v minulosti pripravoval napríklad pokrmy v rámci cateringu a chceme, aby okrem hotových jedál bolo v ponuke na jedálnom lístku minimálne desať až 15 jedál,“ priblížil Bílek.

Zariadenie chcú podľa neho prevádzkovať celoročne, nielen počas turistickej sezóny ČHŽ. „V opačnom prípade je problém s personálom, keďže ho na zimu musíte pustiť a potom znovu najímať. Navyše v Balogu je veľmi málo stravovacích možností a už relatívne veľký počet ľudí, ktorí vyhľadávajú denné menu,“ podotkol riaditeľ.

Pripomenul, že pred 15 rokmi, keď reštauráciu tiež prevádzkovala ČHŽ, podali denne 70 až 80 hotových jedál, a to aj v zimnom období. „Pevne verím, že sa to vráti, a že sa ľudia z Balogu budú u nás stravovať, aby sme aspoň jednu zmenu v reštaurácii udržali celoročne,“ dodal.

Rekonštrukcia budovy, ktorú pred štyrmi rokmi poškodil výbuch plynu, bola podľa neho náročná, pričom jej celkový rozpočet bol vo výške necelých stotisíc eur. „Našťastie nám veľmi pomohla obec, ktorá prvotné práce realizovala z financií v rámci poistky. Pomohlo aj ministerstvo kultúry, cez ktoré sme získali grant,“ objasnil Bílek s tým, že pri dokončovacích prácach im pomohli aj viacerí sponzori, ktorí prispeli peniazmi i materiálom.