Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Banskobystrický kraj

Na výstave v Bratislave návštevníci uvidia 120-tonovú lokomotívu zdola

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Yasena Popová svoju výstavu nazvala Mestský hmyz.

Bratislava 5. novembra (TASR) – Bulharsko na 27. ročníku medzinárodného festivalu Mesiac fotografie v Bratislave zastupuje Yasena Popová. Svoju výstavu s názvom Mestský hmyz prezentuje v Bulharskom kultúrnom inštitúte, kde potrvá do 4. decembra.

Fotografka si zvolila originálnu tému a snaží sa nájsť skrytý význam vozidiel, ktoré nás obklopujú v mestskom prostredí. Zospodu tieto pohyblivé stroje vyzerajú ako obrovský hmyz, komplexná spleť pohonných a mechanických systémov ako orgány živých tvorov. Návštevník výstavy tieto stroje spoznáva nevšedným pohľadom. Pozerá sa na motocykel, bager, osobné auto, ba aj na dieselovú lokomotívu V 60, na ktorej vidí množstvo detailov aj s výrobnými číslami. Tento najväčší hmyz vo svojej sérii, 120-tonovú lokomotívu, fotila v Plovdive, kde jej boli veľmi nápomocní pracovníci Bulharskej železničnej stanice a zodvihli jej ju do výšky, aby pod ňou mohla bezpečne pracovať.

"Za hodinu som nafotila asi 200 záberov," povedala pre TASR autorka, ktorá má prvú výstavu na Slovensku.

Yasena Popová sa narodila v meste Svištov (1981). Ukončila štúdium architektúry na Univerzite architektúry stavebníctva a geodézie i odbor fotografie na Novej Bulharskej univerzite. Je nominovaná na cenu Essl Art Award, ktorú udeľuje Múzeum súčasného umenia Essl vo Viedni. Je držiteľka ceny Gaudenz B. Ruf za súčasné umenie a zúčastnila sa na podujatí International Gyeonggi Ansan Art Fair v Južnej Kórei. Nemecký časopis Zeit Wissen publikoval jej projekt Mestský hmyz.