Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Na 14. Národnom výstupe na Sitno sa zúčastnilo okolo 200 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Tohtoročný výstup na Sitno bol vydarený a pozitívne ho hodnotili aj zúčastnení.

Počúvadlo 19. júla (TASR) – V poradí 14. Národný výstup na Sitno od jazera Počúvadlo sa konal dnes od 9.30 h a vyvrcholil po 16.00 h spoločenským stretnutím. Ako TASR informoval riaditeľ Domu Matice slovenskej (MS) v Leviciach, ktorý podujatie organizoval spolu s Miestnym odborom (MO) MS v Banskej Štiavnici a MO MS v Štiavnických Baniach, aj vďaka dobrému počasiu sa na výstupe zúčastnilo naozaj veľa účastníkov.

"Mali sme veľmi veľa vystupujúcich, a to vrátane rodín s deťmi. Celkovo sa nášho výstupu zúčastnilo približne 200 ľudí," povedal Považan. Ako však ďalej spomenul, na Sitno smerovali aj individuálne výstupy od Svätého Antona, Banskej Štiavnice a Prenčova a celkový počet zúčastnených tak bol ešte vyšší.

Priamo na vrchole Sitna organizátori pripravili kultúrny program. "V rámci neho najprv skupina Veselí chlapi z Veľkých Kozmáloviec zahrala hymnu a potom zaspievali rôzne pesničky z tekovského regiónu," priblížil riaditeľ. Program podľa jeho slov trval asi hodinu a nechýbalo ani občerstvenie v podobe pečeného prasaťa.

"Po skončení sme zostúpili k Počúvadlu, kde pokračoval sprievodný program, ktorého sa mohli zúčastniť všetci návštevníci, ktorí v tom čase boli pri Počúvadle. V rámci neho vystúpili viaceré folklórne súbory," povedal riaditeľ, ktorý program pri jazere aj uvádzal.

Ako povedal na záver, tohtoročný výstup na Sitno bol podľa neho vydarený a pozitívne ho hodnotili aj ostatní zúčastnení. "Podľa odozvy od ľudí malo podujatie naozaj veľmi dôstojný priebeh, najmä vďaka kvalitným súborom, ktoré sme tu mali," uzavrel Považan.