Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Múzeum v Rimavskej Sobote vystavuje preparát sýkorky veľkej

Na snímke dermoplastický preparát sýkorky veľkej (Parus Major) zo zbierok Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote dňa 13. decembra 2017. Foto: TASR - Branislav Caban

V prípade nedostatku potravy vedia byť aj dravé.

Rimavská Sobota 13. decembra (TASR) – Dermoplastický preparát sýkorky veľkej (Parus major) je aktuálnym predmetom mesiaca, ktorý do konca decembra vystavuje Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote. Podľa slov jeho biologičky Moniky Gálffyovej sa táto samička stala obeťou zrážky s autom a do múzea sa dostala v roku 2007.

„Sýkorky veľké (alebo bielolíce) hniezdia v okolí ľudských obydlí, v parkoch, záhradách, lesoch a v zime často navštevujú kŕmidlá. V období hniezdenia sa živia živočíšnou potravou, najmä larvami hmyzu, drobnými pavúkmi, rôznymi článkonožcami. Samičky v období znášania vajec vyhľadávajú potravu bohatú na vápnik, napríklad malé slimáky,“ priblížila biologička.

S príchodom jesene a zimy sa drobné článkonožce stávajú nedostupnými a ak sýkorky nemajú dosť semien, prejaví sa podľa Gálffyovej ich temná stránka. „Sýkorky veľké sú nielen veľmi vynaliezavé, ale aj obratné, nebojácne a dravé. Na severe Maďarska vedci pozorovali, ako sýkorky systematicky vyhľadávali malé netopiere zimujúce v jaskyniach, ktoré zabili a postupne zožrali, pričom začali mozgom,“ dodala.