Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Banskobystrický kraj

Múzeum SNP predstaví svoju novú tvár pre rok 2016

Ilustračné foto. Foto: TASR

Povstaleckú noc v Múzeu SNP dotvorí pásmo dokumentárnych filmov, v ktorých Povstanie ožije prostredníctvom spomienok priamych účastníkov bojov, odboja a tých, ktorí žili v tejto neľahkej dobe.

Banská Bystrica 21. mája (TASR) - Svoju novú tvár pre rok 2016 predstaví dnes večer pri príležitosti Noci múzeí a galérií banskobystrické Múzeum SNP. Známa zbierkotvorná inštitúcia sa do podujatia zapojí už 12-krát.

Ako TASR informovala Michaela Bučeková z oddelenia marketingu Múzea SNP, okrem úlohy hlavného koordinátora regionálnej Noci múzeí a galérií v Banskej Bystrici a vo Zvolene, zvolilo Múzeum SNP na podporu tohto podujatia aj moderný spôsob propagácie – formou mobilnej aplikácie. Mobilná aplikácia múzea s novým menu "Noc múzeí a galérií" bude pre systém Android publikovaná a dostupná pre návštevníkov aj v nasledujúcich dňoch.

V špecifických priestoroch Pamätníka SNP určite zarezonujú ukážky dobovej výstroje a výzbroje používanej počas SNP. Na pozadí dynamických filmových záznamov z bojových ukážok kluby vojenskej histórie predstavia dobové zbrane a výstroj vojakov, ktoré sa počas druhej svetovej vojny používali na obidvoch stranách.

Ďalšou atraktívnou časťou programu budú výstupy digitalizácie najmodernejšími technológiami v podobe efektných 3D modelov, či zaujímavé postupy práce konzervátorov a reštaurátorov, ktorí v priamom prenose ukážu svoju prácu pri ochrane a obnove zbierkových predmetov.

V partizánskom bunkri plnom prekvapení budú fungovať tvorivé dielne pre deti či poľná pošta, kde sa malí i veľkí dozvedia niečo viac o našej histórii. Povstaleckú noc v Múzeu SNP dotvorí pásmo dokumentárnych filmov, v ktorých Povstanie ožije prostredníctvom spomienok priamych účastníkov bojov, odboja a tých, ktorí žili v tejto neľahkej dobe.