Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V Novej Bani otvoria výstavu reprodukcií svetoznámych diel

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ich autorkami sú mama s dcérou.

Nová Baňa 8. júna (TASR) - V Pohronskom múzeu v Novej Bani otvoria v piatok výstavu reprodukcií obrazov svetoznámych umelcov v podaní Alžbety Kráľovej a jej matky Jany Kráľovej. Výstava potrvá do 23. septembra tohto roka.

"Alžbeta Kráľová vyštudovala výtvarný smer na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre, takže maľovanie nie je len jej koníček. Vo svojich prácach sa zamerala hlavne na diela známych velikánov, ako boli Leonardo da Vinci, Edouard Manet a iní," priblížila riaditeľka múzea Katarína Konečná.

Jana Kráľová je zdravotnou sestrou, ale maľovanie ju zaujíma od detských čias. Nemá žiadne výtvarné vzdelanie. Jej doménou je maľba krajiniek temperovými farbami. Z výtvarných štýlov dáva prednosť impresionizmu, ale vytvorila aj reprodukciu diel holandského maliara Jana Vermeera, ktorú bude môcť verejnosť uvidieť aj na výstave.

Celá výstava je podľa Konečnej zameraná hlavne na diela známych francúzskych impresionistov. Diela, ktoré vytvorila Alžbeta Kráľová sú maľované akrylovými farbami. Ide prevažne o obrazy umelcov, ako boli Pierre Auguste Renoir, Alfons Mucha či Edgar Degas. Najznámejším portrétom na výstave je určite Mona Lisa od Leonarda da Vinciho, ktorý pozná takmer každý.

Obrazy Jany Kráľovej sú reprodukcie diel najmä Clauda Moneta, Edouarda Maneta, Vincenta van Gogha, Alfreda Sisleyho, ale aj diela známeho českého krajinkára Juliusa Mařáka. "Obe autorky sa snažili, aby sa reprodukcia čo najviac podobala originálu, ale zároveň do každého obrazu vložili aj niečo zo seba," dodala Konečná.