Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

V Muránskej Dlhej Lúke dokázali z eurofondov opraviť úrad i cestu

Obecný úrad Foto: Oficialna stranka obce Muranska Dlha Luka

Hoci sa obec nachádza mimo pólov rastu a má preto obmedzené možnosti čerpania fondov, starosta Marek Noskoje presvedčený, žedo obcí by malo z týchto zdrojov smerovať ešte viac peňazí.

Muránska Dlhá Lúka 18. septembra (TASR) - Pri rekonštrukcii obecného úradu a oprave cesty k cintorínu využila samospráva obce Muránska Dlhá Lúka v okrese Revúca peniaze z Európskych štrukturálnych fondov. Hoci sa obec nachádza mimo pólov rastu a má preto obmedzené možnosti čerpania fondov, starosta Marek Nosko pre TASR povedal, že je presvedčený, že do obcí by malo z týchto zdrojov smerovať ešte viac peňazí.

Samospráva Muránskej Dlhej Lúky sa o podporu z eurofondov uchádzala dvakrát. Obidva jej projekty boli úspešné. "Budovu obecného úradu sme zateplili, vymenili na nej okná, elektroinštaláciu a najmä sa zmenilo kúrenie. Pre nás to znamená veľmi veľké úspory. Dovtedy sme napríklad kúrili elektrinou. Teraz sme prešli na drevo, kuričov zamestnávame prostredníctvom úradu práce, takže nám náklady na vykurovanie veľmi klesli. V rámci druhého projektu, v ktorom bola zahrnutá aj rekonštrukcia mosta, sme opravili cestu k cintorínu. Tieto investície by sme si z vlastného rozpočtu nemohli dovoliť," povedal Nosko.

Pri využívaní eurofondov musela obec Muránska Dlhá Lúka využiť aj niekoľko preklenovacích úverov z komerčných bánk a zvládnuť aj administratívnu záťaž spojenú s ich využívaním. "Aj na snemoch Združenia miest a obcí veľmi často hovoríme o administratívnej náročnosti tohto procesu. Najviac nám komplikoval situáciu zákon o verejnom obstarávaní. Hoci sa veľmi dlho hovorí o zmiernení tejto náročnosti, pravdou sa stáva pravý opak. Na druhej strane nám pomohlo, keď vtedajšia vláda vrátila samosprávam 14 percent dane z pridanej hodnoty z investovaných peňazí. Toto by sme privítali aj v súčasnosti. Keď zhrniem pozitíva i negatíva, myslím si, že eurofondy by mali byť do samosprávy nasmerované ešte viac. Hoci aj na úkor podnikateľov či tvorby pracovných miest. Vytváranie pracovných príležitostí je síce veľmi dôležité, ale takto investované peniaze sa často minú účinku. Obec, keď niečo postaví, alebo dá do poriadku, efekt prichádza v budúcnosti," dodal starosta Muránskej Dlhej Lúky.