Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Mestskej polícii v R.Sobote pomáhajú s odchytenými psami dobrovoľníčky

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

O odchytené túlavé psy sa v Rimavskej Sobote okrem príslušníkov mestskej polície (MsP) starajú aj dobrovoľníčky z občianskeho združenia Best Friends.

Rimavská Sobota 26. januára (TASR) - O odchytené túlavé psy sa v Rimavskej Sobote okrem príslušníkov mestskej polície (MsP) starajú aj dobrovoľníčky z občianskeho združenia Best Friends. Ako pre TASR uviedol náčelník MsP Peter Berecz, v súčasnosti im pravidelne vypomáhajú dve pracovníčky v rámci aktivačných prác a jedna dobrovoľníčka.

Združenie založila Katarína Jánošdeáková, ktorá pomáhala MsP tri roky ako dobrovoľníčka. „O psy som sa chodievala starať približne od leta 2011, občianske združenie som založila začiatkom roku 2012,“ spresnila. Základnou náplňou práce združenia bolo zo začiatku zabezpečenie potravy, kŕmenie, čistenie výbehov a vychádzky so psami. Neskôr sa zamerali aj na poskytnutie zdravotnej starostlivosti, očkovanie, čipovanie a v prípade potreby aj sterilizáciu.

Postupne však rozbehli aj umiestňovanie psov do zahraničia. „Pomáhajú nám hlavne z útulku vo Fiľakove, prostredníctvom ktorého je potom možné psy adoptovať do Rakúska,“ informovala Jánošdeáková. Pri umiestnení psa do zahraničia je však potrebný pas, čo je podľa zakladateľky Best Friends dosť nákladné. Po finančnej stránke združenie pokrýva starostlivosť o psy zo sponzorských darov a tiež vďaka dvom percentám z daní, ktoré sa im podarí získať. „Náklady na stravu a veterinárne ošetrenia sa pri priemernom počte sedem psov pohybujú mesačne v stovkách eur, čo nie je malá suma,“ konštatovala predsedníčka združenia. Ako však dodala, pokiaľ budú mať financie, v týchto aktivitách budú určite pokračovať.

Na rozbehnutie projektu a zvýšenie informovanosti medzi ľuďmi využili aj sociálne siete. „Na Facebooku sme vytvorili stránku, cez ktorú sme sa snažili ľudí zapojiť do starostlivosti o tieto psy,“ povedala Jánošdeáková. Ako doplnila, podarilo sa im zaujať aj deti, ktoré psov chodievali venčiť. Pravidelná starostlivosť o odchytených psov sa podľa predsedníčky združenia prejavila aj na ich lepšej socializácii a ľahšej „adopcii“ novými majiteľmi.

Jednou z dobrovoľníčok združenia Best Friends je aj Irena Lukačková. Mestským policajtom pomáha už tri roky, od leta 2014 v rámci aktivačných prác cez Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Tie vykonáva pre Technické služby mesta, ktoré ju pridelili na mestskú políciu. „Mám rada psy a starostlivosť o ne ma baví, bez toho by to nefungovalo. Nasilu sa takáto práca robiť nedá,“ uviedla. Okrem nej sa v rámci aktivačných prác o psy stará ešte ďalšia pracovníčka a pomáha im aj jedna dobrovoľníčka. Tých však bolo v minulosti viac. „Niektoré dievčatá sem chodili aj dva-tri roky, väčšina z nich však z osobných a pracovných dôvodov postupne prestala chodiť pravidelne,“ povedala Lukačková. Ako však dodala, zopár z nich ešte sporadicky príde pomôcť.

Prínos združenia Best Friends a dobrovoľníčok ocenil aj náčelník mestskej polície. „Bez ich pomoci si to už neviem ani predstaviť, starostlivosť o odchytených psov by bola omnoho ťažšia aj z finančného hľadiska,“ povedal Berecz. Podľa jeho slov sa však o psy stále stará aj jeden príslušník, ktorý je navyše odborne vyškolený na odchyt psov a časť nákladov na starostlivosť ide z rozpočtu MsP.

Rimavská Sobota je v súčasnosti jedným z mála miest v regióne, ktoré útulok nemajú a odchytené psy sú držané v priestoroch pri budove mestskej polície. V susedných okresných mestách Lučenec a Revúca útulky fungujú, jeden sa nachádza aj vo Fiľakove. V Rimavskej Sobote by však útulok mal pribudnúť už v tomto roku, na jeho výstavbu sú v rozpočte mesta vyčlenené finančné prostriedky.