Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

Súd: Malá vodná elektráreň v Žiari nad Hronom je v rozpore so zákonom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Združenie Via Iuris v piatok informovalo, že súd zrušil rozhodnutie úradu pre jeho nezákonnosť.

Banská Bystrica 30. novembra (TASR) - Malá vodná elektráreň Žiar nad Hronom bola umiestnená v rozpore so zákonom. Krajský súd v Banskej Bystrici dal za pravdu jej odporcom, ktorí na súde napadli územné rozhodnutie na jej umiestnenie vydané mestom Žiar nad Hronom. "Krajský súd vo štvrtok (29. 11.) zrušil rozhodnutie žalovaného," potvrdila hovorkyňa Krajského súdu Nina Spurná. Združenie Via Iuris v piatok informovalo, že súd zrušil rozhodnutie úradu pre jeho nezákonnosť.

Odporcovia výstavby MVE - Ochranárske organizácie Združenie Slatinka, Rieka – združenie na ochranu vodných tokov, miestne združenie Hereditas HH z Hliníka nad Hronom a Slovenský rybársky zväz podali žalobu v spolupráci s právnikmi organizácie Via Iuris.

„Ako environmentálne združenia dlhodobo podporujeme obnoviteľné zdroje energie. Nemali by však spôsobovať nové problémy v životnom prostredí, čo v prípade vodných elektrární najmä znamená, že by nemali vytvárať nové bariéry na riekach," zdôraznila Martina Paulíková zo Združenia Slatinka.

MVE v Žiari nad Hronom by bola podľa jej slov ďalšou prekážkou na rieke Hron, pričom na 25-kilometrovom úseku Hrona nad Žiarom už existujú dve nepriechodné bariéry - MVE Hronská Dúbrava a MVE Zvolen a ďalšie štyri MVE sa tu stále plánujú. "To by mohlo spôsobiť vážne problémy nielen rieke, ale aj obyvateľom miest a obcí popri nej," dodala Paulíková.