Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Ľudia sa môžu v sobotu prejsť náučným chodníkom popri rieke Slatina

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Chodník potreboval väčšie zásahy, preto aktivisti nanovo pretrasovali niektoré menej bezpečné úseky, urobili nové smerovníky a značky, vymenili informačné tabule a doplnili drevené mostíky a schodíky.

Zvolen 18. októbra (TASR) - V sobotu 21. októbra sprístupnia nanovo pretrasovaný a vynovený náučný chodník Údolím rieky Slatina. Zavŕši sa tak niekoľkomesačná aktivita dobrovoľníkov zo Združenia Slatinka.

Ako pre TASR uviedla členka združenia Martina Paulíková, po 15 rokoch chodník potreboval väčšie zásahy, preto aktivisti nanovo pretrasovali niektoré menej bezpečné úseky, urobili nové smerovníky a značky, vymenili informačné tabule a doplnili drevené mostíky a schodíky. "Pri opravách sa inšpirovali aj informáciami od detí základných škôl, ktoré chodník zmapovali v rámci turistických vychádzok v okolí Zvolena," uviedla.

Otvorenie obnoveného náučného chodníka sa uskutoční v rámci jesenného prechodu chodníkom. Stretnutie účastníkov je naplánované na 9.30 h na hrádzi vodnej nádrže Môťová, potom sa ľudia spoločne presunú popri priehrade na začiatok náučného chodníka – národne významnú mokraď Krpele. "Tam je obnovená informačná tabuľa s prehľadnou mapou chodníka a okolia, ako aj informáciami o prírodných hodnotách územia," priblížila Paulíková.

Jesenná prechádzka obnoveným chodníkom sa skončí v obci Slatinka, kde o 13.00 h bude malá slávnosť – otvorenie obnoveného chodníka. Záujemcovia potom môžu spoločne s členmi združenia stráviť čas v bývalej škole alebo sa vrátiť do Zvolena druhou časťou chodníka. Aj táto prechádzka bude sprevádzaná výkladom o hodnotách údolia.

Okrem dobrovoľníkov Združenia Slatinka chodník obnovovali mladí stredoškoláci zo Žiaru nad Hronom, deti zo základných škôl vo Zvolene, ale aj dobrovoľníci v rámci letného work campu, ktorý organizovalo združenie INEX Slovensko v Slatinke už po siedmy raz. Finančnú podporu na úpravy poskytla Nadácia Volkswagen v rámci programu Náučné chodníky a Nadácia pre deti Slovenska, ako aj individuálni darcovia.

Náučný chodník má sedem zastávok a návštevníkom približuje cenné a druhovo bohaté spoločenstvá organizmov. Podľa Paulíkovej údolie Slatiny je stále ohrozené plánovaným vodným dielom Slatinka, ktorého zámer bráni vyhláseniu chránených území v tejto časti prírody.