Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Banskobystričanov v zónach rezidentského parkovania čakajú zmeny

Ilustračné foto Foto: TASR

Od začiatku augusta bude môcť vlastník bytu požiadať o vydanie rezidentskej parkovacej karty na konkrétne evidenčné číslo vozidla, maximálne však dva kusy na jeden byt.

Banská Bystrica 24. júla (TASR) – Obyvateľov v rezidentských zónach čakajú od 1. augusta zmeny, ktoré na ostatnom zasadnutí mestského zastupiteľstva schválili poslanci vo všeobecne záväznom nariadení (VZN) o dočasnom parkovaní na vymedzenom území mesta Banská Bystrica. Okrem vydávania elektronických parkovacích kariet či možnosti využívať novú formu úhrady parkovného prostredníctvom mobilnej aplikácie (elektronický parkovací lístok) by sa novinky mali pozitívne dotknúť i obyvateľov žijúcich v týchto zónach.

"Obsahom VZN sú zmeny, ktoré spočívajú, okrem iného, v novej definícii rezidenta v zóne rezidentského parkovania. Doposiaľ ním bola len fyzická osoba s trvalým pobytom, respektíve právnická osoba, ktorá mala v danej lokalite sídlo spoločnosti. To neumožňovalo nijakým spôsobom získať parkovaciu kartu ľuďom, ktorí v rezidentskej zóne reálne bývali, prípadne boli nájomníkmi bez trvalého pobytu. Mesto chcelo vyhovieť aj starším obyvateľom odkázaným na svojich rodinných príslušníkov a opatrovateľky. Práve tí doteraz nemali možnosť získať rezidentskú parkovaciu kartu, čo spôsobovalo mnohé nedorozumenia a konflikty," priblížila hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.

Od začiatku augusta bude môcť vlastník bytu požiadať prevádzkovateľa plateného a rezidentského parkovania o vydanie rezidentskej parkovacej karty na konkrétne evidenčné číslo vozidla, maximálne však dva kusy na jeden byt alebo jeden nebytový priestor určený na podnikanie. Za prvú rezidentskú parkovaciu kartu zaplatí päť eur na rok, cena druhej karty je vo výške 50 eur. Právnické osoby za ňu zaplatia 200 eur na rok.