Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

RÚVZ: Kvalita pieskovísk v B. Bystrici a Brezne sa zlepšuje

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Hygienici v kontrolách pokračujú a v ostražitosti nepoľavia v záujme zdravia detí.

Banská Bystrica/Brezno 1. septembra (TASR) - Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici vykonával v uplynulých mesiacoch až do týchto dní v meste pod Urpínom a Brezne na 36 detských pieskoviskách kontrolu kvality piesku. Dopadla dobre.

"Z uvedených kontrol zatiaľ vyplýva, že si prevádzkovatelia uvedomujú dôležitosť svojich povinností. Kvalita pieskovísk v kontrolovaných lokalitách sa z roka na rok zlepšuje. Dokonca z doposiaľ vykonaných kontrol môžeme konštatovať, že všetkých 36 pieskovísk zodpovedá kvalite v zmysle príslušnej legislatívy," konštatovala vedúca oddelenia detí a mládeže banskobystrického RÚVZ Katarína Slotová s tým, že v kontrolách pokračujú a v ostražitosti nepoľavia v záujme zdravia detí.

"Najčastejším zdrojom parazitárnych infekcií sú exkrementy psov a mačiek v pieskovisku, ktoré môžu za určitých okolností spôsobiť ochorenia ako toxokaróza, toxoplazmóza, nákaza detskou pásomnicou. Zdrojom ostatných parazitárnych ochorení, ako napríklad askaridóza a trichuriáza, je infikovaný človek a pôvodcovia týchto nákaz sa do pieskoviska môžu dostať aj pri polievaní piesku infikovanou vodou. Z mikrobiálnych nákaz ide najmä o salmonelózu a ochorenia spôsobené fekálnymi streptokokmi či termotolerantnými koliformnými baktériami," vysvetlila Slotová v súvislosti s ochoreniami, ktoré deťom hrozia v prípade neplnenia si povinností prevádzkovateľov pieskovísk.