Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Kto odhalí vandalov z Banskej Bystrice, dostane odmenu

Sochu partizána v centre Banskej Bystrice neznámy vandal natrel ružovou farbou. Socha sa nachádza na okraji lesoparku Urpín, v susedstve železničnej stanice Banská Bystrica - mesto, tzv. Malej stanice. Banská Bystrica, 15. januára 2015. Foto: TASR/Dušan Hein

Za odhalenie páchateľov, ktorí poškodili sochu Partizána v Banskej Bystrici a premaľoval ju naružovo, ponúka poslanec Martin Turčan odmenu.

Banská Bystrica 28. januára (TASR) – Poslanec Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Banskej Bystrici Martin Turčan vyzýva občanov, aby pomohli nájsť páchateľa, ktorý 15. januára tohto roku poškodil sochu Partizána a premaľoval ju naružovo. Za jeho odhalenie ponúka odmenu.

"Vyzývam občanov s prísľubom odmeny, aby ma oslovili za účelom objasnenia pôvodcu tohto dehonestujúceho činu. Zo svojej poslaneckej odmeny odovzdám finančnú čiastku tomu občanovi, ktorý mi poskytne relevantnú informáciu, vedúcu k usvedčeniu páchateľa alebo páchateľov tejto výtržnosti smerujúcej k poškodeniu sochy pri malej vlakovej stanici," uviedol Turčan.

Na rokovaní MsZ v utorok (27. 1.) Turčan vyzval náčelníka mestskej polície, aby pripravil návrh opatrení, ktoré by v budúcnosti zabránili podobným situáciám. Poslanec vo svojom prejave upozornil aj na pravidelné nočné výtržnosti v meste Banská Bystrica, či už na sídliskách, ale i v centre, keď je zvýšená frekvencia občanov najmä v mladšom veku, vyhľadávajúcich v rámci zábavy objekty, ktoré poškodzujú.

Socha Partizána, ktorú vandali natreli ružovou fasádnou farbou, pochádza z roku 1964 a je dielom akademického sochára Karola Dúbravského. Vytvoril ju k 20. výročiu SNP. Súčasné počasie a teploty neumožňujú jej obnovu. Podľa informácií z magistrátu by sa s ňou malo začať až na jar. Polícia v tejto súvislosti vedie trestné stíhanie vo veci prečinu poškodzovania cudzej veci. Škoda sa odhaduje na 10.000 eur.