Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Banskobystrický kraj

Sieť postavila vlastného kandidáta na primátora B. Bystrice

Na snímke delegáti hlasujú na ustanovujúcom sneme strany Sieť v Žiline 1. septembra Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Kandidátom Siete je Marian Korytiak.

Banská Bystrica 18. septembra (TASR) – Kandidátom strany Sieť na primátora Banskej Bystrice je vysokoškolský pedagóg, právnik a bývalý okresný policajný riaditeľ vo Zvolene a v Banskej Bystrici Marian Korytiak. Na Námestí SNP ho dnes predstavil predseda Siete Radoslav Procházka.

Ako Procházka uviedol, k Banskej Bystrici má emocionálny vzťah. Jeho stará mama s tetou prežili podstatnú časť života práve v tomto slávnom meste, kde sú aj pochované, a jemu aj preto na ňom mimoriadne záleží.

"Je to srdce Slovenska, ktoré si zaslúži zodpovedajúcu pozornosť. Toto mesto má všetky predpoklady pre to, aby bolo silným, veľkým a úspešným. Vždy tu žila intelektuálna elita, má významné miesto v dejinách slovenskej štátnosti, má všetky predpoklady, aby sa rozvíjalo hospodársky, má predpoklady pre rozvoj turizmu, priemyslu. O to smutnejšie je, že Banská Bystrica sa dnes trápi. Mesto nemá dobrú správu, sú naň prisaté pijavice, ktoré neprinášajú úžitok ľuďom, čo tu žijú," uviedol Procházka.

Podľa neho Sieť Banskobystričanom ponúka človeka, ktorý má predpoklady na to, aby to zvrátil. Kandidatúra Korytiaka vychádza z vízie Siete o čestnej verejnej službe v prospech občana. Korytiak nemá za sebou žiadnu politickú minulosť. Od 1. septembra tohto roku pôsobí ako vedúci Miestneho centra Siete v Banskej Bystrici.

Podľa Korytiaka musí byť občan a jeho potreby vždy na prvom mieste. "Finančné zdroje dnes nie sú spravované efektívne a hospodárne. Mesto je vyciciavané vazalskými a netransparentnými ekonomickými vzťahmi a peniaze unikajú do neznámeho prostredia. Musíme podporiť miestnych podnikateľov, aby neodchádzali z mesta a vytvoriť podmienky, aby k nám prichádzali. Mestské spoločnosti musia riadiť profesionáli, nie politicky dosadení ľudia či mestskí poslanci. V Banskej Bystrici sa znižuje počet obyvateľov, ale nie preto, že vymierajú, ale preto, že odchádzajú, to musíme zvrátiť," reagoval kandidát na primátora.

"Pomenovávame stav, kde sa dnes nachádzame my a naše mesto. Ja i moji kolegovia, ktorí kandidujú na mestských poslancov sa uchádzame o to, aby sme dostali povolanie do verejnej služby mesta. Banská Bystrica je mesto, ktoré vnímam srdcom a aj svojou mysľou. Nijako ho nezradím, keď budem kandidovať," dodal Korytiak.

Podľa neho za poslancov mestského zastupiteľstva kandidujú ľudia, ktorí v Banskej Bystrici žijú, pracujú a vychovávajú tu svoje deti. Nikdy predtým nepôsobili v samosprávnych funkciách, nemajú politickú minulosť.

"Prichádzame so zodpovednosťou a ak nám bude umožnené pôsobiť v službách pre občanov, nikto z nás sa nebude skrývať za fiktívne výsledky a nebude sa hanbiť za svoju prácu. Z našej strany vzniká reálna, čitateľná ponuka, ktorá bude o ľuďoch, ktorí sú čitateľní a je za nimi zodpovednosť a povinnosť. Banská Bystrica bola vždy prirodzeným centrom. Ak tu chceme mať, napríklad, silnejšieho investora a mesto ho nevie prijať, spolupráca s okolitými regiónmi je nevyhnutná," uzavrel Korytiak.