Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Každé pieskovisko má tzv. rodný list, neudržiavané mesto zlikviduje

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Ak Regionálny úrad verejného zdravotníctva po kontrole zistí, že pieskovisko nie je pravidelne udržiavané a nespĺňa hygienické normy, uloží mestu pokutu.

Banská Bystrica 20. júla (TASR) – Pravidelná údržba a kontrola pieskovísk či detských ihrísk, ktoré sa nachádzajú na pozemkoch mesta pod Urpínom, denne zamestnáva pracovníkov oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev Mestského úradu v Banskej Bystrici. Ako informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Sekerešová, ich ambíciou je nevyhovujúce, zastarané detské ihriská v dezolátnom stave postupne odstrániť. Namiesto nich mesto buduje hracie plochy s pieskoviskami, ktoré zodpovedajú bezpečnostným normám a európskym štandardom.

"Samospráva má za cieľ postupne postaviť v jednotlivých častiach mesta veľké plochy detských ihrísk s modernými a najmä bezpečnými prvkami. Miesta s najvyššou kvalitou, kde budú dodržané príslušné normy a najmenším poskytnú hodnotnú a kreatívnu hru. Ak sa zistí, že niektoré detské ihriská sú nevyhovujúce alebo ich technický stav nezodpovedá stanoveným predpisom, budeme ich počet eliminovať. Samospráva chce vymeniť opotrebované ihriská za nové, kde budú mať deti k dispozícii okrem pieskoviska, preliezačky, hojdačky, gymnastické zostavy a kolotoče," uviedla Sekerešová.

Podľa vyhlášky ministerstva zdravotníctva o požiadavkách na pieskoviská robí údržbu ich prevádzkovateľ. V Banskej Bystrici vykonáva tieto činnosti mestská organizácia Záhradnícke a rekreačné služby. Od marca až do novembra patrí medzi jej úlohy prekopanie pieskovísk, prehrabanie a polievanie pitnou vodou najmenej raz za dva týždne. Každé pieskovisko má svoj tzv. rodný list, kde sú zaznamenané všetky úkony súvisiace s údržbou.

"Pieskoviská na pozemkoch mesta, ktoré sa niekoľko rokov nevyužívali, nespĺňajú svoju funkciu a sú zarastené burinou, postupne zasypeme. Veľa pieskovísk si pred svojimi domami a panelákmi vytvorili svojpomocne samotní občania. Ak Regionálny úrad verejného zdravotníctva po kontrole zistí, že pieskovisko nie je pravidelne udržiavané a nespĺňa hygienické normy, uloží mestu pokutu. Preto je našou snahou budovať centrálne ihriská, aby bola ich údržba dostatočná," dodala Natália Šmídeková z oddelenia odpadového hospodárstva banskobystrického magistrátu.