Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Banskobystrický kraj

Jubilejný Radvanský jarmok je aj poctou miestnym bábkarom

Tohtoročný jubilejný 360. Radvanský jarmok v Banskej Bystrici je nielen o dobrom jedle a pití, ponuke stánkov a remeselníkov, ale prináša aj viacero sprievodných podujatí, ktoré majú priblížiť históriu a zvyklosti späté s najstarším slovenským jarmokom. Jednou z takýchto aktivít je dnešná pocta slovenským, českým, no najmä banskobystrickým bábkarom. Na snímke hracia skrinka Antona Anderleho (vpravo) počas otvorenia Radvanského jarmoku 9. septembra 2017 v Banskej Bystrici. Foto: TASR/Jozef Poliak

Najmenší môžu počas celého dnešného dňa zažiť pestrý svet bábok, uvidieť klauna Tina, marionety, ktoré dokážu swingovať. Nebude chýbať jarmočný verklík", Mravoučné príbehy tetky Betky či Gašparko.

Banská Bystrica 9. septembra (TASR) - Tohtoročný jubilejný 360. Radvanský jarmok v Banskej Bystrici je nielen o dobrom jedle a pití, ponuke stánkov a remeselníkov, ale prináša aj viacero sprievodných podujatí, ktoré majú priblížiť históriu a zvyklosti späté s najstarším slovenským jarmokom. Jednou z takýchto aktivít je dnešná pocta slovenským, českým, no najmä banskobystrickým bábkarom.

"České a slovenské bábkarstvo bolo minulý rok zapísané do svetového zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO, čo bola pre nás pri tvorbe programu tohtoročného Radvanského jarmoku veľká výzva," uviedla pre TASR Lýdia Baranová z odboru kultúry, športu a cestovného ruchu Mestského úradu v Banskej Bystrici.



K mestu pod Urpínom totiž bábkové divadlo neodmysliteľne patrí. Organizátori preto časť programu jarmoku venujú tamojším bábkarom. Ide o voľné pokračovanie Anderleho Radvane, ktorá sa v meste konala ešte pred niekoľkými rokmi.

Najmenší môžu počas celého dnešného dňa zažiť pestrý svet bábok, uvidieť klauna Tina, marionety, ktoré dokážu swingovať. Nebude chýbať jarmočný "verklík", Mravoučné príbehy tetky Betky i obľúbený Gašparko. V priestore za Praetóriom sa striedajú tradičné aj novodobé formy bábkového divadla v podaní bábkových divadiel zo Slovenska a Česka.

Jedným zo sprievodných podujatí 360. Radvanského jarmoku je aj výstava vo foyeri Radnice s názvom Radvanský jarmok včera, dnes a zajtra pozostávajúca z desiatky veľkorozmerných fotografií z Radvanského jarmoku z rokov 1943 a 1957. V rámci otvorenia jarmoku bola na Radnici slávnostne uvedená do prevádzky aj hracia skrinka venovaná bábkarskému majstrovi Antonovi Anderlemu. Obsahuje niekoľko osobných predmetov bábkara Anderleho i rozličných marionet a rekvizít z jeho zbierky.

O tom, že bábkové divadlo má v meste svoje miesto, svedčia aj mnohé väčšie či menšie banskobystrické divadelné zoskupenia ako napríklad Bábkové divadlo na Rázcestí, Harry Teater – Divadlo pod Balkónom, kočovné divadlá pre deti – Clipperton, Divadlo na vysokej nohe, Divadlo bez opony, Tamariky a iné.