Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Banskobystrický kraj

Hrad Muráň tohto roku opravuje deväť bývalých nezamestnaných

Ilustračná snímka Foto: TASR - Branislav Caban

Muránsky hrad, situovaný na 935 metrov vysokom vrchu Cigánka, je tretím najvyššie položeným hradom na Slovensku.

Muráň 27. júla (TASR) – Dovedna deväť bývalých nezamestnaných opravuje počas aktuálnej sezóny hrad Muráň v Revúckom okrese. TASR o tom informoval starosta obce Roman Goldschmidt s tým, že na obnovu hradu im tohto roku poskytlo ministerstvo kultúry dotáciu zhruba 28.000 eur a ďalšie financie získali z Nadácie Slovenskej sporiteľne.

„Vlani sme mali 18 ľudí, ale tohto roku postačuje aj deväť, keďže tohtoročné práce na hradných objektoch sú ladená odbornejšie a zbytočne by tam bolo príliš veľa ľudí," podotkol starosta s tým, že sa zameriavajú hlavne na tri budovy.

„Pokračujeme v opravách Hlavného paláca, kde fixujeme klenby. Na Dome veliteľa chceme dať do poriadku stenu, ktorá je v najdezolátnejšom stave. Pokiaľ zostanú financie a čas, zameriame sa aj na Koháryho palác," konkretizoval Goldschmidt.

Muránsky hrad, situovaný na 935 metrov vysokom vrchu Cigánka, je tretím najvyššie položeným hradom na Slovensku. Jeho dejiny siahajú do 13. storočia. Počas svojej histórie patril Jánovi Jiskrovi z Brandýsa či bratríkom, ale aj lúpežnému rytierovi Matejovi Bašovi. Medzi najvýznamnejších majiteľov patrili Séčiovci či Koháryovci.

Jednou z najznámejších osobností histórie hradu je Mária Széchyová, manžela palatína Františka Vešeléniho, nazývaná aj Muránska Venuša. Po smrti manžela, ktorý sa zapojil do protihabsburského sprisahania, bránila hrad proti cisárskym vojskám tri roky.

V 18. storočí Muránsky hrad dvakrát vyhorel, postupne bol opustený a chátral. Prvé pokusy o jeho záchranu sa objavili v 70. a 80. rokoch 20. storočia. Intenzívnejšie záchranné práce na ňom prebiehajú zhruba posledných päť rokov.