Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Novozvolený primátor Hnúšte R. Lebeda sa ujal funkcie

Na archívnej snímke vpravo novozvolený primátor Hnúšte Roman Lebeda Foto: TASR/Branislav Caban

Spolu s novým primátorom zložilo sľub tiež 13 novozvolených členov zastupiteľstva, z ktorých je šesť nováčikov.

Hnúšťa 10. decembra (TASR) – Mesto Hnúšťa v okrese Rimavská Sobota povedie v nasledujúcom volebnom období Roman Lebeda (nezávislý), ktorý sa na pondelkovom ustanovujúcom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) ujal funkcie. V novembrových komunálnych voľbách zvíťazil nad doterajším primátorom Michalom Bagačkom a ďalšou kandidátkou Annou Grácovou.

„Dnes na ustanovujúcom zasadnutí som sa v prvom rade poďakoval občanom za dôveru a vyzval som poslancov na spoluprácu. Rozhodli sme sa, že pôjdeme do rozpočtového provizória, pretože predložený rozpočet nie je podľa môjho názoru navrhnutý dobre. Preto by som ho chcel celý prekopať a potrebujem čas, aby som ho predložil iný a lepší, už aj v súlade s mojím predvolebným programom,“ uviedol Lebeda pre TASR s tým, že sľuboval priniesť zmenu do mesta a chce to aj dodržať.

Odchádzajúci primátor Bagačka vo svojom príhovore takisto vyjadril vďaku občanom za dôveru a podporu počas 16 rokov jeho vedenia mesta. „Veľmi sa chcem poďakovať i mojej manželke a rodine, že ma podporovali, ako aj všetkým zamestnancom mesta a jeho organizácií, s ktorými sme denne riešili rôzne záležitosti,“ povedal Bagačka a dodal, že naďalej zostáva v meste a bude sa mu snažiť pomáhať.

Spolu s novým primátorom zložilo sľub tiež 13 novozvolených členov MsZ, z ktorých je šesť nováčikov. Poslanci zároveň schválili komisie, ktorých bude pri MsZ osem – v porovnaní s predchádzajúcim obdobím pribudla Komisia cestovného ruchu a regionálneho rozvoja, ktorú povedie poslankyňa Miroslava Vargová.

Rozšíril sa aj počet sobášiacich pri občianskych obradoch. Okrem primátora, ktorému toto oprávnenie prináleží automaticky na základe platnej legislatívy, budú sobášiacimi na základe rozhodnutia MsZ i poslanci Martin Pliešovský, Grigorij Šamin, Marianna Balašková, Margita Féderová, Marian Petrok a Janka Vinclavová.

Jedným z posledných bodov prvého zasadnutia bolo schválenie platu nového primátora. Poslanci MsZ mu ho odsúhlasili vo výške 2481 eur, čo je podľa príslušného zákona základný a najnižší plat primátora mesta veľkosti Hnúšte. Lebeda však pred otvorením rozpravy poslancov informoval, že nechce, aby jeho plat nad túto základnú hranicu zvyšovali. „O funkciu primátora som sa neuchádzal pre peniaze,“ podotkol.