Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Mladí hasiči z Polomky majú nové vlastné športovisko

Prvý tréning v hasičskom športe absolvovali 17. augusta 2014 mladí dobrovoľníci na novom športovisku v obci Polomka v okrese Brezno. Piati chlapci obetovali dva víkendy a strávili ich na vzdelávacom projekte KomPrax. Našli vhodné obecné pozemky a spoločne vybudovali tréningové ihrisko. Dnes sa konečne vyčasilo a mohli začať trénovať na vlastnom trávnatom povrchu. Svoj prvý tréning si zdokumentovali aj leteckými zábermi z kvadroptéru. Foto: TASR/Ján Siman

Hasiči museli okrem iného vyriešiť aj problém s pasúcim sa dobytkom.

Polomka 17. augusta (TASR) - Prvý tréning v hasičskom športe absolvovali dnes mladí dobrovoľníci na novom športovisku v obci Polomka v okrese Brezno. Ako pre TASR povedal súťažiaci, žiak základnej školy Kamil Ševc, piati chlapci obetovali dva víkendy a strávili ich na vzdelávacom projekte KomPrax. Našli vhodné obecné pozemky a spoločne vybudovali tréningové ihrisko.

Mladí hasiči trénujú predovšetkým na súťaže v požiarnom útoku. "Je to šport, ktorý si vyžaduje na jednej strane dobrú fyzickú kondíciu, musíme ovládať techniku a v dospelosti budeme reálne pripravení pomáhať záchranárom. Pre nás je to adrenalínový šport, ale aj spôsob, ako tráviť spoločný čas s priateľmi. Sme dobrá partia a tu si naozaj musíme pomáhať jeden druhému. Takto vlastne spoločne strávime aj väčšinu prázdnin a sme aj spolužiaci v škole. Doterajšie tréningy boli náročné i na koordináciu času s inými športmi, ale aj na techniku a na peniaze. Teraz máme svoje nové športovisko," povedal Ševc.

Pozemky hasičského tréningového ihriska sa nachádzajú na konci obce Polomka, na vstupe do Žiarskej doliny. Aby sa chlapcom podarilo získať dosť peňazí, vybudovanie ihriska rozdelili na päť samostatných projektov. Peter Šuchaň vypracoval projekt s názvom Aj hasiči majú svoje smelé plány. "Objednal som výkopové práce, s technikou a dobrovoľníkmi sme vyrovnali budúcu tréningovú plochu," povedal Šuchaň.

Prvý tréning v hasičskom športe absolvovali 17. augusta 2014 mladí dobrovoľníci na novom športovisku v obci Polomka v okrese Brezno. Piati chlapci obetovali dva víkendy a strávili ich na vzdelávacom projekte KomPrax. Našli vhodné obecné pozemky a spoločne vybudovali tréningové ihrisko. Dnes sa konečne vyčasilo a mohli začať trénovať na vlastnom trávnatom povrchu.
Foto: TASR/Ján Siman
Vyrovnanie samotnej lúky nestačilo, preto Dominik Bučko vypracoval projekt Zlepšenie podmienok trénovania hasičského športu. "Pozemok sme spevnili kameňmi, ktoré som objednal a nechal sem doviesť. Okrem vyrovnania trate sme tým dosiahli aj to, že štart je na vyvýšenom mieste a prebytočná voda stečie preč," doplnil Bučko.

Kristián Šandor pokračoval projektom Zelená je tráva, každý hasič vyhráva. "S kamarátmi sme zasiali do pripravenej pôdy trávu. Skôr sme nemohli začať trénovať, lebo sme museli počkať, kým nám trávnik vyrastie. Potom ale bolo obdobie, keď skoro každý deň pršalo, takže sme tréningy opäť museli odkladať. Až včera, v sobotu sme to konečne mohli prvýkrát skosiť," dodal Šandor.

Mladí hasiči museli vyriešiť aj problém s pasúcim sa dobytkom. Jakub Šuchaň teda spracoval projekt Vybudovanie oplotenia hasičskej tréningovej trate v Polomke. Aby bolo športovisko kompletné, potrebovali dostať do súťažnej nádrže vodu. Adrián Kubajda vypracoval projekt Voda pre hasičov. "Celé športovisko je blízko vybudovanej protipožiarnej nádrže. Tak sme tam dorobili ventil, na ktorý napájame hasičské hadice. Nádrž ľahko naplníme bez pomocných čerpadiel, pretože sem voda tečie samospádom," dodal Kubajda.